Ebolakrisen nästan över i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 3 mars 2020
En sista ebolapatient har skrivits ut från ett sjukhus i östra Kongo-Kinshasa. Om det inte dyker upp fler de närmaste veckorna är utbrottet formellt över. Arkivbild.
En sista ebolapatient har skrivits ut från ett sjukhus i östra Kongo-Kinshasa. Om det inte dyker upp fler de närmaste veckorna är utbrottet formellt över. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Den sista patienten som vårdats för ebola i Kongo-Kinshasa har skrivits ut, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

Det är första gången som landet inte har några ebolapatienter sedan det innevarande utbrottet tog fart i augusti 2018. När patienten lämnade sjukhuset i staden Beni i den östra delen av landet började vårdpersonalen fira, sjunga, dansa och trumma på papperskorgar.

Det har gått två veckor sedan den senaste smittan upptäcktes och om det inte dyker upp några nya fall inom de närmaste 28 dagarna så kan det slås fast att utbrottet är över (det ska gå två gånger den maximala inkubationstiden på 21 dagar).

Under detta ebolautbrott har 2 264 personer avlidit av smittan och ytterligare nästan 1 200 smittats.

WHO varnar dock för att det skulle kunna finnas smittade i våldshärjade delar av östra Kongo-Kinshasa där myndigheterna inte har lika bra översyn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.