Annons

Edward Snowden ger ut självbiografi

Litteratur • Publicerad 1 augusti 2019
Edward Snowden har endast gjort publika framträdanden via länk sedan han gick i exil 2013. Arkivbild.
Edward Snowden har endast gjort publika framträdanden via länk sedan han gick i exil 2013. Arkivbild.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix/TT

Visseblåsaren Edward Snowden har under stort hemlighetsmakeri skrivit en självbiografi som kommer att ges ut den 17 september, skriver .

I boken "I allmänhetens tjänst" kommer Snowden att berätta om tiden då han arbetade för den amerikanska underättelsetjänsten och varför han beslutade sig för att läcka hemliga dokument och sedan gå i exil.

Annons

I Sverige kommer boken att ges ut av Leopold förlag, som berättar att hemlighetsmakeriet varit stort.

– I maj fick vi ett mejl från Devon Mazzone på förlaget Farrar, Strauss and Giroux, som vi har samarbetat med tidigare. Han sade att han hade en bok han inte kunde säga något om, men om vi installerade en krypteringsapp så kunde vi höras där. När jag fick veta vad det rörde sig om så ville jag omedelbart läsa manus, säger Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopold förlag, till DN.

Huruvida boken om Snowden, som levt i exil på okänd ort sedan 2013, innehåller tidigare okända uppgifter vill förlaget inte gå in på.

– Jag kan inte gå in på det alltför mycket. Men eftersom Snowden inte velat att hans persona ska stå i vägen för själva budskapet så är det här första gången han berättar om processen bakom visselblåsandet, säger Karlén till DN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons