Annons

Efter storbranden – bönder blir brandmän

Bränder • Publicerad 10 september 2019
Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart. Arkivbild.
Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När skogsbranden i skånska Hästveda rasade som värst ryckte traktens lantbrukare ut och vattenbegöt vägarna med hjälp av sina traktorer.

Branden blev svårsläckt men till slut lyckades släckningsarbetet – bland annat tack vare böndernas insats. Nu har de fått mersmak, för ett 20-tal skånska bönder ska utbildas av räddningstjänsten för att kunna hjälpa till även i framtiden, rapporterar .

Annons

– Det är ju faktiskt lite av ett egenintresse, man skulle själv sätta värde på att få hjälp om det börjar brinna här på gården, säger Peter Larsson, en av de utryckningsvilliga bönderna till SVT.

Tanken är att lantbrukarna ska ingå i en ”specialstyrka” av utryckningsvilliga med maskiner som kan rycka ut när räddningstjänsten behöver hjälp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons