Annons

Efter varslen – Ivo granskar patientsäkerheten

Tre Stockholmssjukhus har varslat om att sammanlagt omkring 800 tjänster måste bort.
Nu ska Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granska hur varslen påverkar patientsäkerheten och tillgången till vården i regionen.
Vård • Publicerad 2 december 2019
Södersjukhuset är ett av tre Stockholmssjukhus som nyligen varslat om att tjänster måste bort. Arkivbild.
Södersjukhuset är ett av tre Stockholmssjukhus som nyligen varslat om att tjänster måste bort. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

För en vecka sedan varslade Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm om att totalt 200 tjänster måste bort från sjukhusen.

Bara ett par veckor tidigare meddelade Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm att man varslar 600 läkar- och underskötersketjänster.

Annons

Ivo har nu öppnat totalt fyra ärenden med anledning av nedskärningarna. Förutom på de tre sjukhusen som varslat personal öppnar myndigheten även ett ärende på Södertälje sjukhus, där man stängt en avdelning på grund av nedskärningarna.

– Vi vill titta på patientsäkerheten och vi vill gärna se någon slags riskbedömning för patienterna, och konsekvensbeskrivning, säger Ann Fagerlind, utredare vid Ivo.

"Bekymmersamt"

På Södersjukhuset omfattar varslet 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster. På Danderyds sjukhus, som också kommer att varsla omkring 100 tjänster, berörs samtliga personalkategorier.

Orsaken till nedskärningarna är ett utmanande ekonomiskt läge för sjukusen.

Omställningen till en mer patientnära vård i Region Stockholm, där vård ska flyttas från akutsjukhus till bland annat primärvård, innebär att akutsjukhusen måste arbeta annorlunda för att kunna genomföra sitt nya vårduppdrag med de budgetar som getts, har sjukhusen uppgett.

Ivo följer nu hur omställningen påverkar närsjukvård och primärvård, och tillgången till den.

– Det ser lite bekymmersamt ut så därför tänkte vi att vi måste titta på detta, säger Fagerlind.

– Vi vet redan nu att det är svårt med tillgängligheten i primärvården.

I planeringsstadiet

Sjukhusvarslen har lett till både kritik och oro från bland annat facket och från läkarhåll.

– Jag är klart oroad över hur vården kommer se ut i framtiden och jag är oroad för mina medlemmar. Att säga att det här inte påverkar vården, det tror jag inte på. Det kommer att påverka patientsäkerheten och kvalitén, har Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, tidigare sagt till TT.

Annons

Ivos ärenden är än så länge i planeringsstadiet, när tillsynen inleds går i nuläget inte att svara på. Vårdgivarna har ännu inte informerats om den kommande tillsynen, säger Fagerlind.

TT: Hur vanligt är det att ni öppnar ärenden vid varsel?

– Jag har jobbat här i tolv år och jag tror inte att jag har gjort det. Det är bara varsel än så länge, men det är inte fel att titta på hur konsekvenserna skulle bli.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons