unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ekeroth vann mot SVT om järnrörsfilm

SVT kränkte SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt genom att visa delar av den så kallade järnrörsvideon som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen.
SVT ska betala ersättning till den tidigare SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Arkivbild.
SVT ska betala ersättning till den tidigare SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

I det senaste kapitlet i en lång juridisk strid mellan den tidigare riksdagsledamoten och public service-bolaget slår domstolen fast att SVT ska betala skadestånd och upphovsrättsersättning till Ekeroth samt stå för hans rättegångskostnader på runt 190 000 kronor.

Enligt hovrättsrådet Ulrika Beergrehn vägde domstolen Ekeroths rättigheter som upphovsperson mot de yttrandefrihets- och informationsfrihetsintressen som SVT åberopat.

– SVT har enligt upphovsrättslagens ordalydelse inte haft rätt att använda delarna av mobilfilmen på det sätt som skett. När vi gjorde den här avvägningen landade vi i att Kent Ekeroths egendomsintresse i just det här fallet vägde över, säger hon.

Välkomnar utslaget

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Ekeroths juridiska ombud, Staffan Teste, välkomnar domstolens utslag.

– De har lagt ner ett bra jobb. Det är inte så att man behöver återge en upphovsmans verk för att berätta en nyhet. Jag var journalist på Dagens Nyheter i nästan 20 år och tycker att tidningarna ska kunna publicera, men det är en väldig skillnad på det och att gräva fram folks privata egendom, säger han till TT.

Däremot är Staffan Teste kritisk till att rätten kommit fram till att några av SVT:s inslag har varit parodier och därför är tillåtna enligt ett parodiundantag i upphovsrättslagen.

– Det är ett frågetecken. Att en domstol tillåter att man kan göra satir på material man tillskansat sig från någons byrålåda.

Kan överklagas

Fallet har tidigare prövats i två lägre instanser, som båda kom fram till att järnrörsfilmen inte skyddas av upphovsrätten. Och än är sista ordet kanske inte sagt. Patent- och marknadsöverdomstolen är normalt sista instans men har beslutat att domen får överklagas.

– Om det finns intresse av prejudicerande avgöranden har vi möjlighet att tillåta att domen överklagas till Högsta domstolen, och det har vi gjort i det här fallet, säger Ulrika Beergrehn.

Den möjligheten kommer public service-företaget att utnyttja, enligt SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz.

– Jag är väldigt bekymrad. Patent- och marknadsöverdomstolen sätter egendomsrätten framför yttrandefriheten och det tycker jag i det här fallet är fel. I det här läget var bilderna viktiga för nyhetsförmedlingen, för att publiken skulle kunna skapa en egen bild av vad som hände, säger hon till SVT.

Läs mer

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Krönika

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Östers dröm om allsvenskt kval lever. Tack vare en stark 2–1-seger mot Brage – och ett mål av en före detta Moheda-spelare som numera representerar Västerås...

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

Fotbollslördag

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

SMP liverapporterade från matchen.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”