Utbildningsministern i virusmöte om skolan

Danmark har beslutat att stänga skolorna. Norge tar nu samma beslut och stänger alla skolor och förskolor.
I eftermiddag träffar utbildningsminister Anna Ekström (S) skolhuvudmän och skolmyndigheter för att diskutera coronavirusets effekter.
Behöver skolorna stängas?
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.Foto: Veronica Johansson

Mötet, som börjar klockan 14, är det andra som hålls efter det att viruset börjat få effekter i landet. Syftet med mötet är att "diskutera hur det aktuella läget påverkar verksamheterna samt kommande åtgärder".

Med på mötet är Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Friskolornas Riksförbund och Idéburna skolors riksförbund.

"I en sådan här situation är det viktigt att skolans huvudmän kan fatta bra beslut så att eleverna får den utbildning de har rätt till", säger Anna Ekström i ett pressmeddelande och fortsätter: "Regeringen tar den här frågan på stort allvar och vi är beredda att vidta åtgärder i närtid".

Leverera svar

– Vi jobbar med massor av olika tänkbara scenarier, som exempelvis en eventuell stängning av skolor. Alla frågor har vi ställt oss och är redo att kommunicera, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till TT.

Redan har enstaka skolor tillfälligt hållit stängt, men Peter Fredriksson säger att ett scenario är att en hel kommuns – eller flera kommuners – skolväsende stängs ned.

TT: Har ni förberett för att regeringen säger att landets alla skolor temporärt ska stänga?

– Vi förbereder oss för att det kan vara enskilda skolor, alla skolor som en specifik huvudman ansvarar för eller för lägen som i Norge eller i Danmark. Vi behöver leverera svar oavsett omfattning, säger Peter Fredriksson.

Helger och lov

Så sent som på onsdagen beslutade nämligen grannlandet Danmark att stänga landets skolor i två veckor, med start från måndag. Och i dag kom beskedet att norska Oslo och Bergen stänger sina skolor. Senare kom uppgifter om att Norge väntas följa Danmarks exempel och stänga alla skolor och förskolor. Enligt uppgift till nyhetsbyrån NTB ska beslutet tillkännages klockan 14.

– Vi måste ju ta höjd för scenarier som ser väldigt olika ut, och det kommer en dag när det inte bara handlar om smittskyddet utan också skollagens krav på alla elevers rätt till utbildning, konstaterar Peter Fredriksson.

TT: Betyder det att ni diskuterar sådant som en förlängd vårtermin eller fjärrundervisning?

– Det är sådant vi diskuterar – vad man kan göra för att ge undervisning. Kan man lägga den på helger, kan man ta lov i anspråk? säger Peter Fredriksson.

Inga förslag

Regeringen informerade på torsdagsförmiddagen partiernas utbildningspolitiska talespersoner med anledning av att skolor i Danmarks ska hållas stängda på grund coronaviruset.

– Budskapet var att det inte finns några sådana förslag, säger Liberalernas Roger Haddad.

Haddad påpekar att det är de regionala smittskyddsläkarna som ska göra bedömningen om skolor ska stänga.

Riksdagens utbildningsutskott beslutade på torsdagen att bjuda in högskoleminister Matilda Ernkrans (S) för att diskutera läget för landets studenter med anledning av coronaviruset.

Rättad: Nu med rätt uppgift om när Danmark stänger sina skolor.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.