Annons

Äldre bestulna av falsk polis – en anhållen

Efter en våg av stölder och rån av äldre runtom i Sydsverige där gärningspersoner har utgett sig för att vara poliser har en person anhållits.
Tidigare stängda förundersökningar har nu öppnas upp på nytt, .
Brott • Publicerad 4 januari 2020
Flera äldre i södra Sverige har lurats och rånats av bedragare. Arkivbild.
Flera äldre i södra Sverige har lurats och rånats av bedragare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under hösten har polisen fått in en rad anmälningar om rån och stölder mot äldre personer i södra Sverige. I över 30 fall har gärningspersoner utgett sig för att vara poliser.

Bara under mellandagarna fick polisen in ett flertal larm om rån, bland annat i Åstorp utanför Helsingborg där en kvinna i 90-årsåldern uppgett att två falska poliser ska ha lurat till sig smycken och bankkort med tillhörande kod från henne.

Man anhållen

Annons

Nu tror sig polisen ha hittat en av gärningsmännen. På fredagseftermiddagen anhölls en man i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri.

– Man har genom inre spaning kommit fram till att den här människan är misstänkt. Man hade lyckats få fram så mycket signalementsuppgifter som stämde in och han kallades in till förhör. Där kunde han inte lämna någon bra version och han anhölls efter det, säger Jörgen Winberg, inre befäl på Helsingborgspolisen, till HD/Sydsvenskan.

Polisen tror också att mannen kan ligga bakom flera andra bedrägerier. Jörgen Winberg säger till tidningen att det har öppnats förundersökningar igen där man ser samma mönster och tillvägagångssätt som vid brottet i Åstorp, men där polisen tidigare inte har kunnat hitta någon misstänkt.

Uppmanat till vaksamhet

Strax före jul uppmanade polisen till vaksamhet. Calle Persson, polisens presstalesperson i region Syd, sade till TT tidigare i veckan att en polis exempelvis aldrig åker hem till någon för att hämta ett bank- eller kreditkort.

– Det är bra att prata med sina släktingar som bor ensamma och är äldre, sade han.

I vissa fall ska det ha rört sig om telefonbedrägerier. I andra har det förekommit falska poliser som har trängt sig in i de utsattas bostäder. Gemensamt för de flesta brotten är att offren ofta är kvinnor i hög ålder, många i 90-årsåldern.

Johanna Engman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons