En hyllning till norrländsk hiphop

Hiphop-kollektivet Random Bastards har gett norrländsk hiphop ett ansikte via artister som Cleo, Fricky och Trainspotters. Nu inleder de sin så kallade Storspovsmånad som innebär nya släpp och en hyllning till Västerbottens landskapsdjur.
Nöje • Publicerad 5 april 2019
Hip hop-kollektivet Random Bastards släpper ny musik under hela april och hyllar sitt norrländska arv genom att fira storspovens hemkomst till Västerbotten. Pressbild.
Hip hop-kollektivet Random Bastards släpper ny musik under hela april och hyllar sitt norrländska arv genom att fira storspovens hemkomst till Västerbotten. Pressbild.Foto: Erik by Erik

Varje år i april återvänder storspoven till Västerbotten där den hör hemma. Fågeln har inte bara en särställning som landskapsdjur, utan också som symbol för hiphop-kollektivet Random Bastards som har sina rötter i den västerbottniska myllan.

Fredagen den 29 mars släpptes låten "NAWF" av Alexander "Academics" Juneblad och Erik "Erk" Hörstedt vilket inleder deras så kallade Storspovsmånad – en tradition som nu är inne på sitt andra år.

– Vår logga är en tvåhövdad storspov, så vi ville hylla det och fira det med att släppa en massa musik som sedan utmynnar i Mästerbotten där vi uppträder med den nya musiken, berättar rapparen Nathalie "Cleo" Missaoui, en av kollektivets frontfigurer och grundare.

Släpps på Instagram

I fjol arrangerades Mästerbotten, en hiphop-festival i Umeå fylld av hiphop-musik, workshops och utställningar, på våren, men i år kommer den att förläggas till hösten och den 12 oktober.

Storspovsmånaden är ett sätt för kollektivet att kunna fortsätta skapa tillsammans även när deras respektive karriärer tar nya vägar. Det senaste året har till exempel Erik "Fricky" Friman varit namnet på allas läppar. Han utsågs till Årets artist på P3 Guldgalan och nominerades till tre Grammispriser för "Aqua aura".

– Det är lätt att bli hänförd av hela den här karusellen, med löften från olika skivbolag om att de kan göra oss större. Men vad är det självklara med att bli större? Vi har alltid ifrågasatt det. Vi vill bli större inåt och växa som människor, inte bara som artister, och att det ska hålla i längden. Vi jobbar sjukt mycket med det i vårt kollektiv, så att vår kreativitet, glädje och lust inte försvinner, säger Cleo.

Ny norrländsk hip hop

Storspoven tar också ton i Random Bastards nya musik, bokstavligt talat.

Dess drillande sång finns nämligen med på samtliga av låtarna som lanseras april. En ovanlig sampling måhända, men talande för gruppens kärlek till sin hemvist. Även Cleo, som just nu är föräldraledig med sin och Frickys nyfödda bebis, släpper nytt även om det inte var tanken från början.

– Det känns askul. 2019 är ju ett mamma-år, men jag ska turnera lite med Erik och göra några spelningar själv. Jag kommer att välja ut det jag klarar av att göra, säger Cleo.

En annan drivkraft är att lyfta fram nya, oetablerade röster från norr. På den åtta minuter långa "NAWF" gästar elva hip hop-artister från olika orter i Norrland.

– Det är inte bara Umeå och vårt lilla kollektiv som representerar Norrland, som är så jävla stort. Så att ha samlat de här unga artisterna på en låt och ge en bredare bild av vad norrländsk hiphop är och kan vara känns viktigt och fint, och fett med det här släppet.

Cecilia Burman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.