Annons

Estoniakrav tas upp i domstol

Estoniakatastrofen • Publicerad 14 september 2019
Estonias bogvisir som lossnade vid katastrofen. Bild från den 10 februari 2002.
Estonias bogvisir som lossnade vid katastrofen. Bild från den 10 februari 2002.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I flera år har svenska överlevare och anhöriga till färjekatastrofens offer tryckt på för att Estoniaolyckan ska utredas på nytt.

Nu ska en domstol i Tallin pröva om den estniska regeringen gjort fel som inte svarat på kraven.

Annons

– Vi har begärt att estniska staten ska göra en ny utredning, med dykningar och alla undersökningar man behöver göra vid vraket, säger Lennart Berglund vid Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga, till .

Estonia sjönk på natten den 28 september 1994 och 852 människor omkom, varav 501 svenskar. Färjekatastrofen är den värsta i fredstid i Östersjön.

Flera överlevare och anhöriga har inte accepterat de förklaringar som lagts fram av haverikommissionen som tillsattes till hur och varför färjan sjönk.

Domstolsförhandlingen ska hållas den 24 september. I ett första steg kommer domare att kräva svar på varför den estniska regeringen inte svarat på de anhörigas begäran.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons