Annons

Ett år före OS – 57 döda i japansk hetta

Olympiskt • Publicerad 7 augusti 2019
57 personer har dött i Japan på grund av värmen de senaste två veckorna. Arkivbild.
57 personer har dött i Japan på grund av värmen de senaste två veckorna. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Sommarvärmen i Tokyo är en stor snackis inför OS i Tokyo nästa år. Och årets hetta i Japan har knappast gjort ämnet svalare.

På knappt två veckor har 57 personer dött i Japan på grund av värmen samtidigt som 1 800 har förts till sjukhus. De stigande temperaturerna kommer inte att sjunka i framtiden – tvärtom blir somrarna i landet allt varmare. I fjol nåddes rekordtemperaturen 41 grader en bit norr om Tokyo.

Annons

I OS nästa sommar har flera av grenarna schemalagts till tidig morgon, men vissa idrottare kan tvingas tävla i extrem hetta.

Med hjälp av kylspray, ispaket, skuggiga viloområden och tält arbetar nu OS-arrangörerna för att underlätta förhållanden under spelen.

– Vi kommer att jobba i nära samarbete med Tokyo stad, Japans regering och relevanta aktörer för att säkra att spelen fortlöper framgångsrikt, säger Masa Takaya, talesperson för OS i Tokyo.

Man kommer också tittat på hur tidigare sommar-OS i varma städer, som Aten 2004 och Peking 2008, jobbat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons