Annons

EU-besked positiv signal till klimatmöte

EU-ledarnas besked om att unionen ska vara klimatneutral till 2050 ger eko på FN:s klimatmöte i Madrid.
Klimat • Publicerad 13 december 2019
Spaniens klimatminister Teresa Ribera välkomnar EU:s beslut att bli klimatneutralt till 2050.Foto: CRISTINA QUICLER/TT

– Det är väldigt viktigt eftersom de stora ekonomierna inte visat så mycket energi som de förväntades göra, sade Teresa Ribera, spansk miljöminister och värd för mötet, inför beslutet.

Klimattoppmötet i Madrid är inne på sluttampen. Hittills har förhandlingarna gått trögt. Inte heller utanför förhandlingsrummen har det gjorts några stora utspel om höjda klimatambitioner för att nå Parisavtalets mål om att begränsa temperaturhöjningen.

Annons

– Visserligen är det många små och medelstora länder som aviserat att de ska höja sina klimatambitioner, säger Ribera.

– Men det är inte samma sak som om en stor ekonomi med stor kapacitet att minska sina utsläpp gör det. Det skulle ha stor effekt, sade hon på en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Även klimatminister Isabella Lövin (MP) anser att beskedet från EU är viktigt.

– Det sänder den positiva signal som världen just nu desperat behöver. EU har ledartröjan och detta kommer vara viktigt för att få vi ska få ett bra beslut på klimattoppmötet i Madrid, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ett sjuttiotal länder har satt som mål att de ska vara klimatneutrala till 2050. De flesta gav sina löften redan i september på FN:s klimatmöte i New York. Men de stora aktörerna Kina, USA, EU och Indien anslöt sig inte.

Att EU som den första stora ekonomin i världen nu sätter som mål att ha nettoutsläpp av växthusgaser om 30 år kan därför bli en injektion åt förhandlingarna i Madrid.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons