unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

EU försöker lugna om Mercosur

Sommartiden får EU att varna för svinpest och alltför varma djurtransporter.
Oron för det stora handelsavtalet med Sydamerika vill man dock gärna tona ner.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Arkivfoto.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Arkivfoto.
Foto: Tibor Illyes/MTI/AP/TT

Att EU-kommissionen kommit överens om ett gigantiskt handelsavtal med de så kallade Mercosur-länderna har väckt rejäl oro i jordbrukskretsar.

Inte minst handlar det om vad konsekvenserna ska bli när köttbjässar som Brasilien och Argentina friare tillåts exportera till EU.

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill dock gärna slå hål på oron.

– Det här är en möjlighet att presentera vad som faktiskt ingår i uppgörelsen, för det finns mycket desinformation och felaktiga fakta som förekommer, hävdar Hogan på väg in till måndagens jordbruksministermöte i Bryssel, där mer information ska ges till medlemsländerna om vad som egentligen är på gång.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Kvoter och spärrar

Hogan trycker hårt på de klimatlöften som Mercosur-länderna accepterat och betonar att det inte blir fritt fram att sälja hur mycket som helst till EU.

– Vi har kommit fram till kvoter snarare än fullständigt liberalisering. Och vi har byggt in säkerhetsspärrar, vi har sett till att det inte kommer att komma några produkter från Mercosur-länderna som inte uppfyller EU:s livsmedelsregler. Jag hoppas att våra lantbrukare och våra ministrar när de har läst det här mer noggrant förstår att vi har nått ett balanserat resultat, säger den irländske kommissionären i Bryssel.

Pest och hetta

Samtidigt finns det andra orosmoln som EU-kommissionen hellre pratar om. På måndagen varnades om både spridningen av afrikansk svinpest och förekomsten av alltför långa djurtransporter.

Båda ämnena är extra aktuella under sommaren, då svinpesten ofta sprids genom livsmedel som turister tar med sig från ett land till ett annat och hettan samtidigt förvärrar för de djur som transporteras runt om i unionen.

– Vi vet alltför väl att det förekommer djurtransporter i strid med våra gemensamma regler, inte minst under sommaren. Vi måste se till att det blir ett slut på dessa upprepade och allvarliga överträdelser, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till sina kollegor i Bryssel.

Läs mer

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

Fotbollslördag

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

SMP liverapporterar från matchen – följ drabbningen här.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”

Växjö: Två bilar i kollision på riksväg 23

Olycka

Växjö: Två bilar i kollision på riksväg 23

Båda fick bärgas från platsen