EU-länder letar ny IMF-chef

Ekonomi • Publicerad 9 juli 2019
Christine Lagarde. Arkivbild.
Christine Lagarde. Arkivbild.Foto: Kiyoshi Ota/AP/TT

När – och om – Christine Lagarde blir ny chef för Europeiska centralbanken, ECB, behöver hon ersättas på sin nuvarande chefspost i Internationella valutafonden, IMF.

Och då helst av en europé – åtminstone om EU:s finansministrar får råda.

– Vi har ett tydligt mål: att vi måste hitta en gemensam kandidat för det här jobbet. Men vi diskuterade inte namn än, säger Mika Lintilä, finansminister i EU:s nuvarande ordförandeland Finland, på en presskonferens efter tisdagens ministermöte i Bryssel.

Lintiläs landsman Alexander Stubb, förre eurofinansministerchefen Jeroen Dijsselbloem, bulgariska förra EU-kommissionären Kristalina Georgieva och den brittisk-kanadensiske riksbankschefen Mark Carney är annars några av de namn som nämnts i spekulationerna om ny IMF-chef.

EU:s stats- och regeringschefer föreslog i förra veckan att Lagarde ska ta över ECB från avgående Mario Draghi från den 1 november. Formellt beslut väntar i höst.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.