EU-ledare pressar Johnson om brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ringer runt till andra EU-länders ledare under helgen för att argumentera för sina förslag för ett ordnat utträde ur EU.
På måndag väntar nya brexitsamtal.
Storbritannien • Publicerad 6 oktober 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Europeiska diplomater vill att Storbritannien inom en vecka föreslår ett reviderat och genomförbart sätt att fortsätta brexitprocessen, så att allt praktiskt kan vara löst före EU-toppmötet den 17 och 18 oktober. Där ska det avgöras om Storbritannien är på väg mot ett avtal, förlängning eller kanske ett avtalslöst utträde.

Ordförandelandet Finlands premiärminister Antti Rinne sade under lördagen till Johnson att det är viktigt att hitta en lösning inom en vecka, och britten ska under deras samtal ha hållit med. Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att han har poängterat för Johnson att viktiga frågor återstår när det gäller förslagen.

Macron manar på

På söndagen talade Frankrikes president Emmanuel Macron med Johnson om brexit. Macron uppmanade Johnson att snabbt återuppta diskussionen med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, enligt en talesperson vid Élyséepalatset i Paris.

Under samtalet presenterade Johnson den brittiska regeringens förslag för att ersätta det ursprungliga brexitavtalet, enligt talespersonen. Frankrikes förhoppning är att det i slutet av veckan ska kunna avgöras om det kan bli ett utträdesavtal "som respekterar EU:s principer".

Löfven på tur

Johnson väntas även ringa ledare för andra EU-länder, bland annat Sveriges Stefan Löfven, sedan samtal mellan Storbritanniens brexitförhandlare David Frost och EU-förhandlarna avbröts utan framgång i fredags.

– En överenskommelse kommer att vara väldigt svår att nå, men det är fortfarande möjligt, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier under lördagen, som lade till att EU är redo för ett avtalslöst utträde, även om det inte är vad unionen önskar.

– Ett avtalslöst utträde kommer aldrig att vara EU:s val. Om det händer skulle det vara Storbritanniens val.

Storbritannien hade gärna sett att samtalen fortsatt under helgen, men de ska tas upp på måndagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.