Expert: Iran begränsas och isoleras

USA:s beslut att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet är en tydlig höjning av konfliktnivån med Iran, enligt Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
USA/Iran • Publicerad 8 april 2019
USA:s president Donald Trump (på bilden) säger i ett uttalande att USA planerar att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet.
USA:s president Donald Trump (på bilden) säger i ett uttalande att USA planerar att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet.Foto: John Locher/AP/TT

President Donald Trump kallar i ett uttalande gardet för en "statssponsor av terrorism". Revolutionsgardet är en del av den iranska statsapparaten och att en sådan styrka klassas som en terrororganisation är mycket ovanligt.

– Om man terrorstämplar en del av en annan stat som terrororganisation säger man att den är kriminell. Då får man fler verktyg att använda mot staten, säger Mike Winnerstig, chef för FOI:s säkerhetspolitiska enhet.

Mike Winnerstig bedömer att det nu blir ännu svårare för representanter för de båda länderna att tala med varandra.

– Att samtala och diskutera med en terrororganisation är en helt annan sak än att exempelvis Pentagon talar med rysk militär. Nu blir det näst intill omöjligt, säger han.

På längre sikt kan det bli besvärligt för Iran att ha kontakt med aktörer från andra länder i närområdet.

– Det kan bli att USA lägger sanktioner på alla som har att göra med revolutionsgardet. Om militär i andra länder – exempelvis Irak och Libyen – har kontakt med revolutionsgardet skulle det kunna bli otillåtet för amerikansk personal att i sin tur ha att göra med dem.

Joakim Magnå/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.