Experten: Så högt kan Duplantis hoppa
Friidrottsvärlden har knappt hunnit hämta andan sedan Armand Duplantis historiska avtryck i polska Torun på lördagskvällen.
Den svenskamerikanske 20-åringen klarade 6,17 meter i sitt andra försök och tog därmed över världsrekordet, med en centimeters marginal, från franske vännen och konkurrenten Renaud Lavillenie.
A Lennart Julin, känd som tv-expert och friidrottsorakel, tror dock att vi bara har sett inledningen på Duplantis världsrekordrad. Detta med tanke på "Mondos" unga ålder och fysiska utveckling.
– När han hoppade 6,05 för 1,5 år sedan (när Duplantis tog EM-guld 2018) såg man att han bara var en tonåring. Ibland är ju folk unga kalendermässigt men blir klara rent fysiskt mycket tidigare, och då finns det inte kvar så mycket utvecklingspotential. Men hoppar man så här högt redan nu, då är det bara att vänta tills naturen har jobbat klart, säger Julin och slår fast:
– Han har en fantastisk teknisk känsla och då är det bara att vänta på att fysiken kommer i kapp.
Styvare stavar
Duplantis hade förra året svårt att leva upp till de redan då svindlande höjderna han nått i EM i Berlin. I VM i Qatar blev det "bara" silver på höjden 5,97 – och A Lennart Julin tror sig ha svar på vad som ligger bakom den senaste tidens enorma utveckling.
– I fjol hade han svårt att hitta rätt med stavarna, fysiken utvecklades så snabbt att han inte kunde hitta rätt stav för att matcha fysiken. Det drabbade honom bland annat på VM. Han hade ingen monsterstav att plocka fram, han var för bra för de han hade då.
Med längre och styvare stavar har Duplantis nu kunnat göra sig själv rättvisa, menar Julin.
– Redan nu ser man att det finns några centimeter till om han får på ett perfekt hopp. Är man 20 år så är det väl inte så troligt att man har maxat sin potential.
"Sex meter basnivå"
TT: Vågar du ge dig på en uppskattning hur högt det kan bli?
– Nu verkar ju hans basnivå vara sex meter. Sedan har han ju gått igenom karriären utan någon allvarlig skadestörning, men ju fortare man springer och högre man hoppar så ökar belastningen på kroppen. Så det gäller att inte bli för otålig, men fortsätter han hoppa som han har tänkt sig i tio år till så vore det konstigt om han inte kunde få till en decimeter till, kanske. Någonstans där.
A Lennart Julin vill dock betona:
– Men han ska inte tänka så mycket på det. Det är så lätt att dra växlar på framtiden men i det här läget borde vi bara glädjas över att han är den bästa stavhopparen som världen har sett.