Annons

Insamling för moskéhjältar i Norge

Mer än 100 000 norska kronor har hittills samlats in till tre män som lyckades förhindra dödsfall under terrorangreppet i moskén al-Noor Islamic Centre i lördags.
Målet med insamlingen är att bekosta en pilgrimsresa till Mekka.
Norge • Publicerad 14 augusti 2019
Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling.
Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

65-årige Mohamed Rafiq är en av dem som beskrivits som en hjälte, bland annat av Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Vid attacken i lördags sköts flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. Rafiq övermannade gärningsmannen.

– Han stoppade ett terrorangrepp som hade kunnat få fatala konsekvenser, sade Jensen vid en partiledarutfrågning.

Fick styrka

Annons

Rafiqs son har berättat om händelsen i moskén.

– Det uppstod tumult, och pappa klarade av att få ned honom på backen. Han säger att han plötsligt fick en massa kraft och styrka. Egentligen hade han fastat den här dagen, så kroppen hade inte mycket energi. Han höll honom ensam tills den andre (mannen) kom och hjälpte till, säger sonen till TV2.

De två männen ska ha kämpat mot den terrormisstänkte Philip Manshaus i omkring 20 minuter tills polisen kom till platsen, enligt NRK.

På gräsrotsfinansieringssajten Spelis har en insamling till de båda männen hittills inbringat mer än 130 000 norska kronor av fler än 650 givare. Pengarna ska enligt insamlingen gå till en tre veckor lång pilgrimsresa till Mekka. Även en tredje person, som sprang och larmade polisen, har tagits med i insamlingen.

Facebook stängde konto

Den 21-årige terrormisstänktes Facebookkonto stängdes ned på Facebooks initiativ, sedan bolaget varslats av polis.

Kontot stängdes bara timmar efter angreppet i moskén på lördagseftermiddagen.

– Det är korrekt att vi stängde vederbörandes profil. Det har vi gjort för att den överträdde våra gemenskapsregler, säger nordiska kommunikationschefen Peter Münster till NRK.

Det verkar som att Manshaus försökte livesända dådet på nätet, men att han aldrig lyckades med det.

Polisen har säkrat information från mannens Facebookprofilsida, liksom konton på andra sajter som mannen hade.

På kvällen hittades Manshaus 17-åriga styvsyster död. Manshaus misstänks ha mördat henne.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons