Fagemos delikatesser gav Frölunda segern

Svenska mästarlaget Frölunda har en stark spelartrupp. Och starkare har den blivit sedan Samuel Fagemo kommit tillbaka från Los Angeles. Med två delikata mål avgjorde han lördagens SHL-match mot Luleå.
Ishockey • Publicerad 12 oktober 2019
Frölundas Samuel Fagemo jublar efter sitt 4-1 mål under lördagens match mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium.
Frölundas Samuel Fagemo jublar efter sitt 4-1 mål under lördagens match mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mötet mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium präglades av fysik och kamp. Tuffa tacklingar, täta närkamper och många utvisningar. Men när dimman lättade över slagfältet stod en spelare som matchhjälte, Frölundas Samuel Fagemo som med två delikatesser bäddade för Frölundas 4–1-triumf.

Luleå började bäst. Och när Ryan Lasch bjöd på en felpassning i offensiv zon var det öppet bakåt. Jack Connolly frispelade Einar Emanuelsson och Luleå hade 1–0 redan efter knappt tre minuter.

Men Frölunda reste sig. Och den som anförde trupperna var Samuel Fagemo som svarade för en delikatess när han frispelad drog David Rautio, som för dagen vaktade Luleåkassen.

– Jag fick en sjukt bra passning från Theo (Lennström). Jag kommer fri, gör en lång dragning. Och så var det öppet mål, säger målskytten.

Samuel Fagemo kunde senare sätta punkt för föreställningen när han gjorde kvällens andra delikatess. Med knappt tio minuter kvar av tredje perioden snurrade han upp hela Luleåförsvaret på egen hand. Gick med pucken i en vid båge från sargen in i slottet och snärtade upp pucken i nätet.

Lovord från tränaren

Tränare Roger Rönnberg hade inte nog med lovord efter matchen.

– Att han kommit tillbaka betyder jättemycket. Han lyfter våran offensiv. Han är en sådan kille som kan bryta mönstret och göra saker på egen hand.

Och som matchen utvecklade sig i andra perioden med utvisningar och boxplay blir spelet ostrukturerat. Frölunda drabbades av fyra utvisningar och Luleå pressade på.

– Han är en sån spelare vi behöver en sån här match när det blir så här ryckigt. Det är svårt att få i gång lagspelet offensivt. Då behöver man de här gubbarna, säger Rönnberg och syftar på 19-åringen.

Valdes av Los Angeles

Samuel Fagemo valdes av Los Angeles Kings som totalt 50:e spelare i sommarens NHL-draft. Han har varit över i USA och tränat och spelat med Kalifornienlaget i tre veckor.

– Planen var hela tiden att komma tillbaka hit och spel ett år till och få möjlighet att utvecklas vidare, säger Fagemo.

– Men att vara över i USA och få se hur det funkar, lära känna människor och sånt, har varit viktigt. Det är erfarenheter som ger extra tändvätska nu när jag kommer tillbaka i Göteborg.

Med tre mål och två assist på sex matcher har Fagemo visat att hans återkomst från Nordamerika är en välkommen, ytterligare kvalitetsförstärkning för de svenska mästarna.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.