Annons
Nyheter

Fler friska ska testas för corona

Ett stort vårdbolag ska börja testa frisk personal för att se om de har haft covid-19. Men sådana tester är inte redo att göras i större skala än, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning.
Coronavirus • Publicerad 8 april 2020
Det vanliga testet i Sverige visar om man är smittad vid testtillfället. Arkivbild.
Det vanliga testet i Sverige visar om man är smittad vid testtillfället. Arkivbild.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix / TT

I Stockholm är läget tufft inom vården och omsorgen. Coronakaoset innebär hög sjukfrånvaro och coronasmitta på en stor andel av stadens äldreboenden.

– Det ser ut för oss som det gör i övriga Stockholm, på många av våra boenden finns smittan, säger Christina Mo, medicinskt ansvarig sjuksköterska på privata vårdbolaget Attendo.

Annons

För att få tillbaka personal till verksamheten ska Attendo nu börja testa medarbetare för att se om de redan har varit sjuka i covid-19. Till en början kommer 500 personer i Stockholmsområdet att testas och därefter ännu fler.

– Har man inte symptom längre får man komma tillbaka till jobbet. Då behöver man inte vara rädd för att smitta någon eller att föra smittan vidare, säger Christina Mo.

Ser över testerna

Det vanliga testet i Sverige visar om man är smittad vid testtillfället. När Folkhälsomyndigheten inom några veckor hoppas på att utöka provtagningarna till 100 000 tester i veckan är det också sådana tester som avses.

När det gäller de nya snabbtesterna som visar om man har haft covid-19, så saknas kunskap om hur tillförlitliga de är. Men snart hoppas Folkhälsomyndigheten veta mer för att även friska ska testas i större skala, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Inom en vecka kommer vi att publicera på vår hemsida vad vi vet om de olika snabbtesterna, säger hon.

Bildat antikroppar

Snabbtesterna visar om man har bildat antikroppar mot viruset. Vid liknande virussjukdomar innebär det i förlängningen också immunitet och sannolikt gäller samma sak för covid-19. Har man tillfrisknat är man troligen immun, menar Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.

– Det borde sannolikt vara så, och de enstaka vetenskapliga resultat som finns i dag för covid-19 tyder på det, säger han.

Även Karin Tegmark Wisell anser att det är en rimlig slutsats att dra så länge testet är tillförlitligt.

– Man får göra ett antagande att det är osannolikt att man inte får en infektion en kort tid efter att man precis har haft en, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons