Fler kvinnor i kriminella nätverk

De kriminella nätverken i Stockholmsregionen har blivit fler och är nu uppe i 50 stycken. Medlemmarna är yngre – och kvinnor tar en mer aktiv roll i nätverken än tidigare.
Brott • Publicerad 3 oktober 2019
Antalet kriminella nätverk i Stockholm har ökat till 50 stycken. Samtidigt har kvinnor tagit en allt större plats i nätveken. Arkivbild.
Antalet kriminella nätverk i Stockholm har ökat till 50 stycken. Samtidigt har kvinnor tagit en allt större plats i nätveken. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– De lokala kriminella nätverken ökar, de har ett större våldskapital och medlemmarna är i lägre åldrar, säger Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm som sammanställt en ny rapport om nätverken.

Kartläggningen är tänkt att ge en samlad bild av de kriminella nätverken i Stockholmsregionen. Enligt rapporten ingår omkring 1 500 personer i nätverken, vilket är en ökning med omkring 250 individer sedan 2017. I första hand handlar det om lokala kriminella nätverk – vilka också är de som växer mest.

Totalt är nätverken fyra fler än 2017 – flera nya har upptäckts medan andra har försvunnit.

– Några är nya med relativt unga medlemmar medan andra har omformats, antingen på grund av interna konflikter eller via nya formationer, säger Palle Nilsson.

Fler kvinnor

Antalet kvinnor inom den organiserade brottsligheten har ökat sedan motsvarande kartläggningar gjordes 2015 och 2017. Det framgår att kvinnorna, vid sidan av en mer stödjande roll, har blivit mer aktiva i såväl planeringen som genomförandet av olika brottsupplägg.

– Vi har lagt märke till ett antal kvinnor som efter att deras anhöriga eller bekanta blivit frihetsberövade eller mördade sett till att verksamheten drivits vidare, säger Palle Nilsson.

Snittåldern på personerna i de kriminella nätverken har sjunkit, och i majoriteten av nätverken finns personer under 16 år som deltar i den brottsliga verksamheten.

– Förut när vi gjort det här arbetet hade vi i uppgift att se om nätverken hade personer under 18 år. Men den siffran har nu blivit så hög att vi sänkt till 16 år, säger Palle Nilsson.

Nätverken har samtidigt blivit mer brutala där bland annat människorov med inslag av utpressning och tortyr är något som de tar till i större utsträckning än tidigare.

Viktiga positioner

Kartläggningen visar att medlemmar i kriminella nätverk i flera fall arbetar inom områden som kan möjliggöra för ytterligare brott. Exempelvis finns gängmedlemmar som arbetar som trygghetsvärdar i bostadsområden samt som ordnings- och skyddsvakter.

Det finns även exempel på kriminella som arbetar på skyddsobjekt, som flygplatser, där de jobbar som säkerhetskontrollanter, bagagehanterare, fraktlastare och städare. Också på fritidsgårdar finns personer som har kopplingar till kriminella nätverk. Flera fritidsgårdar utgör enligt rapporten baser för rekrytering av kriminella.

Troy Enekvist/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.