Annons

Fler olagliga ålfiskeredskap hittas

Brott • Publicerad 8 december 2019
Endast licensierade ålfiskare får ta upp ål. Men i år har många olagliga ålfiskeredskap tagits i beslag. Arkivbild.
Endast licensierade ålfiskare får ta upp ål. Men i år har många olagliga ålfiskeredskap tagits i beslag. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Rekordmånga förbjudna fiskeredskap för att fånga ål har i år hittats längs Blekinges kust, rapporterar SVT Blekinge.

Ålen är sedan flera år rödlistad och privatpersoner får inte fiska den. Bara licensierade ålfiskare får ta upp ål och då endast under nio månader om året.

Annons

Trots att ålen är hotad avslöjas olagligt fiske i Östersjön och Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har hittills i år tagit 226 olagliga redskap i beslag vilket är drygt 20 fler än förra året.

Trots att beslagen ökat tror inte Björn Stührenberg, kontrollkoordinator på Hav, att det är fler personer som tjuvfiskar ål.

– Vi letar på rätt ställen helt enkelt. Eftersom redskapen inte är märkta får man lära sig var de lägger redskapen och leta där, säger han, till SVT Blekinge.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons