Antalet virussmittade ökar i Norden

I Sverige är 14 personer smittade av det nya coronaviruset. Även i andra nordiska länder ökar antalet fall.
Ett barn i Finland är smittat och 130 personer som barnet haft kontakt med är i karantän.
Coronavirus • Publicerad 1 mars 2020
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.
En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild.Foto: Heiko Junge

Under söndagen konstaterades fyra nya fall i Norge. Hittills finns det 19 konstaterade fall i landet, skriver nyhetsbyrån NTB. Ingen av dem är allvarligt sjuk. De är nu isolerade i sina hem, meddelar Folkehelseinstituttet.

Fem av de smittade är anställda på Oslos universitetssjukhus Ullevål. I förra veckan kom en anställd på ögonavdelningen tillbaka från en resa i Italien. Han arbetade under två dagar på sjukhuset och i tisdags uppvisade han lättare symtom på coronaviruset. Mannen undrade om han skulle testa sig men fick beskedet att det inte behövdes. Han testades slutligen positiv.

– I efterhand är det lätt att säga att det var ett olyckligt beslut men vi kan inte göra något åt det nu, säger Hilde Myhren, medicinsk chef på sjukhuset.

Tre nya fall i Finland har bekräftats. De nya fallen har kopplingar till personer som tidigare konstaterats smittade, rapporterar Svenska Yle. Totalt är sex personer smittade i Finland.

En av de smittade är ett barn som har gått i skolan och även deltagit i fotbollsträning. Barnet har haft kontakt med 130 personer som nu är i karantän. Det rör sig om fyra skolklasser, ett antal lärare och fotbollslaget.

Danmark har tidigare rapporterat om tre smittade personer och Island om en.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.