Annons

Fler strandade valar på brittiska stränder

Natur • Publicerad 11 september 2019
Antalet strandade valar på brittiska stränder ökar. Arkivbild.
Antalet strandade valar på brittiska stränder ökar. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Antalet strandade valar och delfiner på brittiska stränder stiger. Bara 2017 strandade 1 000 djur, den högsta siffran sedan mätningarna började, rapporterar .

Sedan 1990 har brittiska forskare undersökt varför valar, delfiner och tumlare strandar. De senaste åren har runt tusen djur obducerats. Forskarna har funnit ett antal dödsorsaker, bland dem sjukdomar, fiske och plast i havet. En av fyra delfiner och en av tio tumlare hade dött sedan de trasslat in sig i fiskeutrustning och 25 djur blev påkörda av båtar.

Annons

Det är svårt att säga säkert vad som ligger bakom ökningen av strandade djur. Den har troligen flera orsaker, bland annat att populationerna av vissa arter ökat.

– Strandningar i sig är inte dåliga nyheter, säger Rob Deaville vid Zoological Society of London, som lett undersökningen.

– Det finns en uppfattning om att vi försöker få slut på strandningarna, men det gör vi inte, vi försöker lära oss mer om vilka som beror på mänsklig aktivitet och sedan försöka undvika dem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons