Annons

Flera gripna vid demonstrationer i Portland

Minst 13 personer har gripits i Portland i nordvästra USA, rapporterar .
Under lördagen demonstrerade grupper från både högerextremt och antifascistiskt håll, men de möttes av ett stort polispådrag.
USA • Publicerad 18 augusti 2019
Det var ett stort polispådrag i Portland, Oregon, i samband med att grupper från både högerextremt och antifascistiskt håll demonstrerade.
Det var ett stort polispådrag i Portland, Oregon, i samband med att grupper från både högerextremt och antifascistiskt håll demonstrerade.Foto: Noah Berger/AP/TT

Enligt har flera vapen tagits i beslag. En skadad person uppges ha förts till sjukhus.

Flera högerextrema grupper hade inför lördagen sagt att de vill att antifascistiska grupper, som samlas under begreppet "antifa", ska klassas som inhemska terrororganisationer, rapporterar . Portland är en av USA:s mer liberala städer och uppges vara ett fäste för antifascistiska grupper.

Annons

På lördagsmorgonen, lokal tid, skrev USA:s president Donald Trump på att han följer utvecklingen i Portland. "Att benämna antifa som en terrororganisation övervägs starkt. Portland iakttas noggrant. Förhoppningsvis kommer borgmästaren att kunna utföra sitt jobb ordentligt", skriver presidenten.

Portlands borgmästare Ted Wheeler bemötte Trumps uttalande i en intervju med :

– Min uppgift i dag är att ligga lågt och fokusera på att upprätthålla den allmänna säkerheten här i Portland, Oregon. Jag fokuserar på vad som händer på gatorna här.

Han tillägger att Trumps inlägg inte hjälper situationen.

– Detta är en potentiellt farlig och våldsam situation, och att spä på den upptrissade stämningen varken stödjer eller hjälper de ansträngningar som görs här i Portland, säger Wheeler.

Inför lördagens demonstrationer befarade man våldsamheter från båda håll och Portlands gator var fyllda med poliser som gjorde allt för att hålla grupperna åtskilda. Demonstrationerna upplöstes av polisen efter några timmar med hänvisning till att de störde den allmänna ordningen i staden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons