Föräldrar högläser mer för barnen

Litteratur • Publicerad 1 juli 2019
Trenden med att föräldrar läser allt mindre för sina barn verkar vara vända, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Trenden med att föräldrar läser allt mindre för sina barn verkar vara vända, enligt en ny undersökning. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Den nedåtgående trenden när det gäller hur mycket föräldrar läser högt för sina barn verkar ha brutits. I en ny undersökning gjord av stiftelsen har antalet föräldrar som uppger att de läser högt för sina barn varje dag ökat från 35 till 48 procent sedan 2012, då den förra undersökningen gjordes.

Det är dock fortfarande en markant minskning från 2003, då 74 procent av föräldrarna till barn i åldern tre–åtta år sade sig läsa högt för sina barn varje dag. 1984 var siffran 80 procent.

Drygt åtta av tio föräldrar uppger sig läsa högt för sina barn varje vecka, lika stor andel som 2012. Företaget Novus gör en liknande undersökning om föräldrars högläsning och där hade siffrorna inte minskat mellan två undersökningar 2002 och 2014. I Novus undersökning uppgav tre av fyra föräldrar att de läser högt för sina barn varje dag.

Legilexis undersökning bygger på intervjuer med 1 005 personer med barn i åldrarna 0–18 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.