Annons

En stulen terrängbil funnen – en ännu borta

Två bepansrade terrängbilar stals från ett förråd i Enköping som tillhör Försvarsmakten. Ett av fordonen har hittats på en parkering vid ett äldreboende.
Rikslarm har utfärdats för det andra fordonet.
Brott • Publicerad 6 februari 2020
En privatperson som bor intill parkeringen tog en bild på "Galten".
En privatperson som bor intill parkeringen tog en bild på "Galten".Foto: Privat
Två fordon, även kallade Galten, stals från ett militärförråd i Enköping. Arkivbild.
Två fordon, även kallade Galten, stals från ett militärförråd i Enköping. Arkivbild.Foto: Tobias Wallström/TT
Polisen genomförde en teknisk undersökning av bilen och söker fortfarande efter bil nummer två.
Polisen genomförde en teknisk undersökning av bilen och söker fortfarande efter bil nummer två.Foto: Polisen

Det rör sig om två så kallade terrängbil 16, en fyrhjulsdriven jeep som inom försvaret går under smeknamnet Galten. Fordonen uppfyller höga krav när det gäller min- och splitterskydd, väger nästan sju ton och är 2,8 meter höga. De används främst för att transportera trupper och nyttjas bland annat av den svenska styrkan i Mali.

Inbrottet på skyddsobjektet i Enköpingsområdet upptäcktes på onsdagseftermiddagen, och under torsdagen undersökte polisen brottsplatsen. En förundersökning om grov stöld har inletts.

Annons

Senare under torsdagen meddelade Försvarsmakten att en av bilarna har kommit till rätta. Den hittades på en gästparkering i Tillberga, norr om Västerås, mitt bland andra bilar i ett bostadsområde och vid ett äldreboende. Det är omkring 2,6 mil från förrådet.

– Jag tänkte vad fan gör den där, säger en kvinna som bor i området till TT.

Andra myndigheter larmade

Det var efter tips från en privatperson som läst om händelsen på sociala medier som bilen kunde hittas. Polisen har genomfört en teknisk undersökning för att säkra spår och har nu lämnat över den i Försvarsmaktens ägo igen, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Ingen person är gripen och sökandet efter bil nummer två fortsätter. Ännu vid klockan 20.45 på torsdagen var fordonet inte återfunnet, enligt polisen och Försvarsmakten.

Polisen har gått ut med ett rikslarm, vilket betyder att efterlysningen på det fordonet som ännu inte hittats får en annan prioritet och att samtliga patruller i yttre tjänst ska vara uppmärksamma. Larmet går även till andra myndigheter, till exempel Tullverket.

– Man gör alla regioner i Sverige vaksamma. Det är värdefulla fordon, säger Eronen som hoppas att allmänheten kan bidra med tips.

Inbrottet skedde någon gång mellan den 4 och den 5 februari, enligt Försvarsmakten. Tjuvarna har haft ett antal timmar på sig från att de bröt sig in till dess att stölden upptäcktes.

– De har haft ett fönster av tid, man kommer rätt långt, säger Jonas Eronen och kallar det hela en slags kupp.

"Fantasin sätter gränserna"

Varför ett av fordonen hittas på en parkering i ett tätbefolkat område vill han inte spekulera i, och vem som skulle kunna vara intresserad av fordonen, som har splitterskydd och lättbepansring, är oklart.

– Det kan vara alla möjliga, fantasin sätter gränserna.

Annons

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, tror aldrig det har hänt tidigare att ett terrängfordon stulits från myndigheten på det här sättet.

– Inte som jag kan påminna mig.

Han vill inte gå in på hur Försvarsmaktens säkerhetsanordning kring bilarna ser ut.

Ingen ammunition, sprängmedel eller några vapen har förvarats i förrådet eller i fordonen, enligt Försvarsmakten.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons