Annons

Avbruten semester för Italiens senat

Den italienska senatens gruppledare misslyckades på måndagen med att enas om ett datum för misstroendeomröstningen mot premiärminister Giuseppe Conte. Nu tvingas senaten avbryta sin sommarledighet i förtid för att ta ställning till frågan.
Italien • Publicerad 12 augusti 2019
Legaledaren Matteo Salvinis önskemål om ett snabbt nyval har stött på patrull. Nu sammankallas senaten för att avgöra frågan. Arkivbild.
Legaledaren Matteo Salvinis önskemål om ett snabbt nyval har stött på patrull. Nu sammankallas senaten för att avgöra frågan. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Främlingsfientliga Lega, som i fredags tog initiativ till misstroendeomröstningen mot sin egen koalitionsregering, vill att den ska äga rum skyndsamt. Något som skulle möjliggöra ett snabbt nyval där Lega förväntas fira stora framgångar.

Men när senatens gruppledare på måndagen sammanträdde lyckades Lega inte få gehör för sitt krav. I stället blir det senaten som helhet som får ta ställning till frågan. Dess sommaruppehåll avbryts nu i förtid och senatorerna kommer i morgon tisdag att återkallas till Rom.

Möjliga koalitioner

Annons

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S), som fram tills nu regerat med Lega, vill att ett eventuellt nyval ska ske först i höst efter att budgeten för år 2020 antagits av parlamentet.

I teorin kan dessutom M5S tillsammans med socialliberala Demokratiska partiet (PD) helt stjälpa Salvinis planer. Partierna skulle tillsammans få majoritet, med en ynka stol, i senaten och kan bilda regering utan nyval. Tidigare har emellertid representanter för bägge partier uttryckt skepsis inför tanken på en koalition.

Vid ett nyval måste emellertid även Lega skapa nya allianser. Salvini säger på måndagskvällen att han "inom några timmar" ska möta Italiens tidigare premiärminister Sergio Berlusconi, som leder Heja Italien, samt Giorgia Meloni som leder postfascistiska Italiens bröder, för att föreslå "en valteknisk pakt".

Politisk kohandel

Uppgifterna om att diskussioner förts mellan M5S och PD har inte landat i god jord hos Salvini. Legaledaren anklagar sina motståndare för politisk kohandel i syfte att hålla honom borta från makten.

"Under bordet-uppgörelser, palatsintriger, teknokrat- eller interimsregeringar kommer inte att stoppa italienare som vill ha en stark regering", skrev Salvini på Facebook under söndagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons