Annons

Forskare ska få förtur till brittiska visum

Storbritannien • Publicerad 8 augusti 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill locka forskare efter brexit. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill locka forskare efter brexit. Arkivbild.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill införa ett snabbspår till brittiska visum för "de smartaste och bästa" i syfte att locka ledande forskare till Storbritannien efter brexit.

"Vi ska inte bara stödja de talanger vi har, utan även säkerställa att vårt invandringssystem lockar de skarpaste hjärnorna från hela världen. Jag vill att Storbritannien förblir en vetenskaplig stormakt", säger Johnson enligt ett uttalande från Downing street.

Annons

Storbritanniens regering kommer att samarbeta med forskarsamhället för att utveckla det nya systemet, som är tänkt att införas senare i år.

Två förslag som övervägs är att häva begränsningen av antalet "talangvisum" som får utfärdas, och att ge fler högskolor och forskningsinstitut möjlighet att rekommendera kandidater.

Därtill kan kvalificerade kandidater undantas från krav på att ha anställning innan ankomst, och få hjälp att snabbt hitta boende.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons