Annons

Forskaren tveksam till ändrad NHL-kultur

Vittnesmål om mobbning, rasism och allmänt skräckvälde har fått ett par NHL-tränare på fall.
Nu hoppas många på en förändrad kultur – men historikern och ishockeyforskaren Tobias Stark är tveksam:
Ishockey • Publicerad 5 december 2019
NHL-tränaren Mike Babcock under sin tid i Detroit, i förgrunden Johan Franzén (till vänster) och Nicklas Lidström (till höger). Arkivbild.
NHL-tränaren Mike Babcock under sin tid i Detroit, i förgrunden Johan Franzén (till vänster) och Nicklas Lidström (till höger). Arkivbild.Foto: Mark Humphrey/AP/TT

NHL:s mest kände och bäst betalde tränare, Mike Babcock – som också lett Kanada till två OS-guld – fick sparken från Toronto.

Efteråt kom historierna om hans skräckvälde. Förre forwardsstjärnan Johan Franzén berättade i en stark intervju i Expressen om sina hemska upplevelser. "Den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk. Jag var livrädd för att vara i ishallen", sade Franzén.

Annons

Fler vittnesmål efter Babcockhistorien har fått Calgarys tränare Bill Peters på fall medan Chicagos assisterande tränare Marc Crawford, som vunnit Stanley Cup som huvudansvarig, är temporärt avstängd.

"Dåligt rykte"

Historikern och ishockeyforskaren Tobias Stark, lektor vid Linnéuniversitetet i Växjö, är inte överraskad över det som händer:

– Nej, inte alls. Alla de här personerna har ju haft ett dåligt rykte sedan tidigare, det är allmänt känt sedan flera år. Ska man se det positivt så är vi kanske vid någon vattendelare i utvecklingen och att vi går mot bättre och öppnare tider, säger han.

Men att det skulle förändra kulturen i NHL är han tveksam till.

– Det jag som forskare skulle säga är symptomatiskt är att såna här saker tenderar att hända när man inte vinner längre. I och med att vinnandet är det viktigaste så har det företräde. När det börjar gå knackigt så rämnar det.

Medveten strategi

– Det man i många fall agerar på är PR-värdet. Klubbcheferna har inte varit med och skapat incidenterna, men med den scouting och de nätverk som finns så har tränarna anställts av just den anledningen, att de kan piska skiten ur människor.

Tobias Stark menar att det finns flera förklaringar till kulturen som finns.

– Den här frågan är i viss mån insprängd i ishockeyn som sport. Det finns givetvis exempel på sånt här i Sverige, kanske inte med samma magnitud och samma effekter. Sedan är det kopplat till lokal kanadensisk kultur eftersom hockeyn är nationalsport där. Att kritisera hockeyn är som att kritisera Kanada. Så det är enormt stora saker som står på spel, förr eller senare kommer det någon motreaktion.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons