Annons

Forskning: Doft av natur minskar stress

Natur- och miljö • Publicerad 7 augusti 2019
Doften av park- och skogmiljö är avstressande, enligt ny forskning. Arkivbild.
Doften av park- och skogmiljö är avstressande, enligt ny forskning. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Att grönytor och skog kan ha hälsofrämjande effekt på stressade stadsmänniskor är känt sedan tidigare. Men först nu har forskare tittat närmare på vilka kroppsliga reaktioner som ligger bakom, rapporterar .

– Vi såg att det som hade störst betydelse för stressreduceringen inte var kopplingen till den visuellt gröna miljön eller naturljuden, utan lukten, säger Marcus Hedblom, ekolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, till radion.

Annons

I undersökningen, som gjorts av ett tvärvetenskapligt forskarteam från flera svenska universitet, placerades testpersoner i ett rum där de utsattes för stresshöjande, milda elektriska stötar. Med hjälp av VR-teknik placerades sedan personen antingen i en stad, en park eller i en skog, tillsammans med riktiga dofter och ljud.

I testet visade det sig att försökspersonernas stress minskade i parken och skogen, men inte i stadsmiljön.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons