Annons

Förslaget: Lägg ned singel-VM

Internationella bordtennisförbundet (ITTF) vill lägga ned singel-VM och ersätta mästerskapet med tre eller fyra "grand smash"-turneringar per år.
Svenske stjärnan Mattias Falck gillar inte förslaget:
Bordtennis • Publicerad 13 april 2020
Mattias Falck är regerande VM-silvermedaljör i singel. Arkivbild.
Mattias Falck är regerande VM-silvermedaljör i singel. Arkivbild.Foto: Szilard Koszticsak

Bortennisen har korat individuella världsmästare sedan 1926, men snart är det slut med det. I alla fall om ITTF-ordföranden Steve Dainton får som han vill.

I ett öppet brev lanserar Dainton ett förslag, tydligt inspirerat av tennisens grand slam-upplägg, för att göra sporten mer kommersiellt attraktiv.

Annons

Dainton vill lägga ned singel-VM och ersätta det med tre eller fyra så kallade "grand smash"-turneringar per år.

"Större publik"

"De här tre eller fyra stortävlingarna kommer varje år att nå en större publik och fungera bättre än en tävling vartannat år", skriver Steve Dainton.

Varje tävling ska ha upp till 30 miljoner kronor i prispengar och efter säsongen kommer en individuell världsmästare att koras.

Mattias Falck, som sensationellt tog VM-silver i singel för ett år sedan, säger å ena sidan att mästerskapet bör finnas kvar i nuvarande form. Samtidigt ser han fördelar med det nya förslaget:

– Rent spontant känns det som att pingisen har eftersträvat att gå mot tennisen med de senaste ändringarna och ”Grand Smash” är ju namnmässigt inte jättelångt från namnet på deras stora tävlingar. Så länge pingisen blir större är jag bara positiv, säger Falck till SVT.

"Stor förändring"

– Vi får se vad som händer den närmsta tiden. Nästa år kommer det att bli en stor förändring för pingisen med tanke på att man gör om alla namn och upplägg på tävlingar. Sedan får vi se därefter. Det är väl deras sätt att marknadsföra pingisen och kanske få den att växa ännu mer.

Enligt förslaget ska lag-VM ligga kvar vartannat år. Bordtennisens medverkan i OS påverkas inte heller.

Tre svenskar – Stellan Bengtsson, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson – har blivit världsmästare i singel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons