Försvarsberedningen återinkallas
I försvarsberedningen ingår representanter för samtliga åtta riksdagspartier. Förhandlingarna kommer att ledas av försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Målet med förhandlingarna är att nå en överenskommelse om en försvarspolitisk proposition till den 15 maj. Propositionen ska vara klar senast i höst, så att riksdagen kan fatta beslut om en ny försvarspolitisk inriktning för Sverige 2021–2025.
Försvarsberedningen är ett samrådsorgan till regeringen, där försvarsministern normalt inte deltar. Den lade förra våren fram sitt betänkande om hur Sveriges framtida försvar bör utformas. Det är ett viktigt underlag till försvarspropositionen och därmed riksdagens kommande försvarsbeslut.
Svåra förhandlingar
Förhandlingarna kan bli svåra, eftersom pengarna inte räcker till hela den upprustning försvarsberedningen föreslog.
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson understryker att mer pengar måste skjutas till för att M ska kunna vara med på en överenskommelse.
– Vi kommer inte att ställa oss bakom ytterligare ett underfinansierat försvarsbeslut, säger Jonson.
Försvarsministern vill inte nu tala om att skjuta till mer pengar. Hultqvist vill hålla fast vid den försvarsekonomiska uppgörelse regeringen har med Centern och Liberalerna. Den innebär att försvarsanslagen höjs med 25 miljarder från 2020 till 2025.
– Sedan får vi se vad olika partier säger, men för mig är det den överenskommelse vi har med C, L och MP som är plattformen, uppger Hultqvist.
– Beloppet 25 miljarder är en unikt stor summa pengar som kommer att ge en ordentligt militär förmågeutveckling.
Var ett krav
Att försvarsberedningen ska återinkallas har varit ett krav från fem av riksdagspartierna. En orsak är att försvarsberedningen har ett eget kansli som kan stötta partierna genom att göra beräkningar och genomgångar. Dessutom blir det enklare att hantera hemligt material från Försvarsmakten.
Moderaterna ser också ökade möjligheter att få igenom sin linje, eftersom samtliga åtta partier nu är med i förhandlingarna.
– Vi vill inte ha några bilaterala överenskommelser eller nåt. Försvarsberedningen ska vara intakt, säger M:s Pål Jonsson.