Försvunna syskon kom hem – har omplacerats

Den flicka i tioårsåldern som i september försvann från ett familjehem i Bohuslän har kommit hem till sina föräldrar. Hon kom självmant hem tillsammans med sina två äldre syskon.
Brott • Publicerad 13 december 2019
Syskonen är sedan i våras akut omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. Barnens föräldrar greps då misstänkta för grov egenmäktighet med barn men släpptes av Uddevalla tingsrätt. Arkivbild.
Syskonen är sedan i våras akut omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. Barnens föräldrar greps då misstänkta för grov egenmäktighet med barn men släpptes av Uddevalla tingsrätt. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Det var starka känslor och mycket rörande. Barnen klängde och kramade sina föräldrar och kunde inte få nog, säger advokat Ulf Ahlstedt till TT.

Under torsdagen dök den försvunna flickan oväntat upp hos föräldrarna i Göteborg tillsammans med en äldre bror och syster som också de rapporterats vara försvunna under hösten. Ett rikslarm utfärdades när den yngsta flickan försvann från ett fosterhem den 17 september och i samband med det upptäckte polisen att hennes syskon också saknades.

Akut omhändertagna

Barnens föräldrar greps då misstänkta för grov egenmäktighet med barn men släpptes av Uddevalla tingsrätt. Syskonen är sedan i våras akut omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU.

Advokaten hade möjlighet att lyssna på barnens berättelse under torsdagen.

– Sättet de berättade på övertygade mig om att det här har föräldrarna ingenting med att göra, som jag bedömer det, säger pappans advokat Ulf Ahlstedt.

På torsdagskväll fördes barnen vidare till två familjehem som varit beredda att ta hand om dem. Det är inte samma hem de bott i tidigare. Var barnen har varit sedan de försvann från den tidigare placeringen vill advokaten inte berätta i detalj.

– Jag har en uppfattning om var barnen befunnit sig. Men så mycket kan jag säga att de har med största sannolikhet varit i Sverige, säger Ahlstedt.

Utredning pågår

Ärendet har tagit många turer och flera processer går nu vidare.

– Jag hoppas att man snabbt godkänner de här hemmen som familjehem. Sen får vi se hur de tänker. Sedan har vi begärt en hemgång, det vill säga att LVU-ärendet ska prövas en gång till. Den utredningen pågår.

Utredningen mot föräldrarna om misstanken om grov egenmäktighet med barn fortsätter också.

– Det kan tänkas att polisen skulle vilja förhöra barnen. Men jag tycker det skulle vara en katastrof om de på något sätt försöker göra barnen till vittnen mot sina egna föräldrar. Jag hoppas att det snart ska lugna ner sig, säger advokat Ulf Ahlstedt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.