1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frukt och bär höll yogainstruktören vid liv

En 35-årig yogainstruktör har hittats vid liv i en nationalpark i Hawaii, efter att ha varit försvunnen i över två veckor.
Amanda Eller överlevde genom att dricka från vattenfall och äta bär och frukt.
Amanda Eller ringer ett samtal sedan hon hittats.
Foto: Javier Cantellops/Findamanda/TT

Yogainstruktören Amanda Eller var ute på vandring i regnskogen i Hawaii när hon plötsligt försvann. På vandringens tredje dag lämnade hon leden för att vila, och råkade falla ned för en klippa.

Kvar på vägen stod Ellers bil, med hennes tillhörigheter och mobil.

Dagen därpå anmäldes 35-åringen saknad av sina föräldrar, som drog igång en stor sökinsats. En gräsrotsfinansierad kampanj lyckades samla ihop 70 000 dollar för att hitta henne. Pengarna gick bland annat till en helikopter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Amanda Ellers mamma uppgav i ett tidigt skede att hon utgick från att hennes dotter var vid liv. Familjen uteslöt då inte att hon hade kidnappats, och fredagen den 24 maj utlovades en hittelön på 50 000 dollar till den information som kunde leda till hennes upptäckt.

Hittades

Ett par timmar senare flög helikoptern över en ravin, mitt i en nationalpark i Maui. Där gjorde de upptäckten.

Omgiven av snårig terräng och två vattenfall satt en ensam, barfota kvinna och viftade med armarna.

– Det var otroligt. Vi blev helt galna, såklart, säger vännen Javier Cantellops till .

Amanda Eller hade ett brutet ben och ett skadat knä. Efter mer än två veckor i vildmarken hade hon tappat sju kilo i vikt. Men hon var vid gott mod.

På bilder från platsen ler hon stort, med spruckna, solskadade läppar, strax innan hon vinschas upp i helikoptern.

"Andlig resa"

Amanda Eller överlevde prövningen genom att äta bär och frukt, och dricka från vattenfall, skriver .

I en video från sjukhussängen, publicerad på den som skapades efter det att hon hade försvunnit, berättar Eller själv om dagarna i ravinen.

– De senaste 17 dagarna har varit de tuffaste i mitt liv och det har verkligen varit en betydande andlig resa, säger hon, och fortsätter:

– Det var stunder då jag var extremt rädd och ville ge upp. Det blev en fråga om liv eller död, och jag var tvungen att välja. Jag valde livet.

Amanda Ellers pappa John uppgav till en lokal tv-kanal att han "hulkade som en bebis" när han fick veta att hans dotter återfunnits vid liv.

– Jag kände i mitt hjärta att hon levde. Jag förlorade inte hoppet, inte för en minut, sade hennes mamma, Julie, enligt CNN.