Frankrike grundar rymdstyrka

Frankrike • Publicerad 13 juli 2019
Frankrike ska inrätta en rymdstyrka inom flygvapnet, meddelar president Emmanuel Macron.
Frankrike ska inrätta en rymdstyrka inom flygvapnet, meddelar president Emmanuel Macron.Foto: Kamil Zihnioglu/poolfoto via AP/TT

Frankrike kommer att inrätta en rymdstyrka inom landets flygvapen, meddelar presidenten Emmanuel Macron.

– För att säkerställa utvecklingen och förstärkningen av vår kapacitet i rymden kommer ett rymdbefäl skapas i september, sade Macron i ett tal inför militära dignitärer, dagen före den franska nationaldagen och den traditionsenliga militärparaden på Champs-Élysées i Paris.

Initiativet följer ett liknande från USA förra året och ett växande militärt intresse för rymden även från ryskt och kinesiskt håll.

För Frankrike är det en fråga om nationell säkerhet, enligt Emmanuel Macron:

– Vi kommer att förstärka vår kunskap om läget i rymden, vi kommer att försvara våra satelliter bättre, också på ett aktivt sätt.

Militära analytiker ser en ökad militär aktivitet i rymden, med bland annat spionsatelliter, signalstörning och cyberattacker. FN-ledda samtal för att förhindra ett eskalerande vapenskrammel i rymden i våras ledde inte fram till något.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.