Annons

Frankrike tog farväl av älskad Hallyday

Frankrike tog farväl av rockstjärnan Johnny Hallyday, en av landets mest älskade artister. Begravningen innehöll bland annat en procession längs med paradgatan Champs-Élysées, en president och en enorm motorcykelparad.
Musik • Publicerad 9 december 2017
Många ville följa Johnny Hallyday till sista vilan.Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Johnny Hallyday. Arkivbild.Foto: Jacques Brinon/AP/TT
Paris sörjer Johnny Hallyday.Foto: Michel Euler/AP/TT

Tiotusentals fans kantade Paris gator när nationalhjälten Johnny Hallydays begravningsprocession drog fram genom den franska huvudstaden på lördagen. Många hade sovit utomhus för att få de bästa platserna och säkerhetspådraget inför ceremonin var enormt.

Pampigt avsked

Få personer har fått ett lika pampigt avsked som Hallyday, vars begravning till viss del har ordnats av president Emmanuel Macron som själv var ett stort fan. Även Macrons företrädare Nicolas Sarkozy har varit inblandad i arrangemanget. De stora tv-bolagen hade rensat i sina tablåer för att kunna direktsända, Hallydays musiker spelade under paraden och många i folkmassan grät medan de sjöng med i rockikonens hits.

Annons

Processionen, där bilen med Hallydays vita kista flankerades av 700 motorcyklister, tog vid lunchtid vägen från Triumfbågen längs med Champs-Élysées ända till Place de la Concorde, en sträcka som i vanliga fall reserveras för utländska statsmän på besök i på Frankrikes nationaldag den 14 juli.

Slutmålet var en politiker- och kändistät minnesstund i den pampiga Madeleinekyrkan i åttonde arrondissementet. Det är dock inte där Hallyday jordfästs – det sker i stället på Saint-Barthélemy där han och hustrun Laeticia hade ett hus. Men att just Hallyday, som hade sin största fanskara i arbetarklassen, begravs i det karibiska miljonärsparadiset har rört upp starka känslor hos fransoserna.

Våg av sorg

Johnny Hallyday, som ofta kallats Frankrikes Elvis, slog igenom i början av 1960-talet. Han har sålt mer än 110 miljoner skivor och gjort 50 stora turnéer, och är en av världens bäst säljande artister även om han inte alls hade samma status som populärkulturell ikon utanför hemlandet. När han avled i veckan i sviterna av lungcancer, 74 år gammal, sände det en våg av känslor och sorg genom hemlandet som inte skådats sedan Edith Piaf avled i början av 60-talet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons