Annons

Frida Karlsson tillbaka: "Längtat så mycket"

Frågorna inför Frida Karlssons tävlingscomeback i samband med Svenska skidspelen är många.
Själv har hon bara ett svar:
Skidor • Publicerad 7 februari 2020
Frida Karlsson tävlar i den nationella gruppen i Svenska skidspelen.
Frida Karlsson tävlar i den nationella gruppen i Svenska skidspelen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Frida Karlsson har haft ett lång och plågsamt tävlingsuppehåll sedan världscuppremiären i finländska Ruka för att kroppen ska komma i balans. Nu är hon tillbaka, men mitt i all bubblande glädje berättar hon om vinterns tunga månader:

– Detta har verkligen varit en stor mental utmaning. Det är inte superkul att sitta hemma och titta på tv och se där man själv vill vara, säger hon och berättar om all tid som hon tillbringat i styrketräningsrummet, den minimala träningen, tiden med kompisarna och framför allt längtan till att få komma tillbaka.

Är kroppen redo?

Annons

Under den gångna helgen var hon i Bruksvallarna tillsammans med landslagskompisarna Maja Dahlqvist, Viktor Thorn och Calle Halfvarsson. Då kom telefonsamtalet att hon var fri att tävla igen.

– Jag blev så himla glad. Det var helt fantastiskt, berättar hon.

TT: På vilket sätt är din kropp mer redo att tävla nu jämfört med tidigare i vinter?

– Det kan jag inte svara på i den fysiologiska biten. Det får ni ta med det medicinska teamet, svarar Karlsson, som är lika osäker på hennes nuvarande fysiska status som skidåkare.

– Jag vet inte alls var jag står, utan känner bara en glädje över att kunna komma i gång. Jag är superladdad och tycker det ska bli superkul. Jag känner glädjen att vara tillbaka med gänget, hela organisationen och med nummerlappen på bröstet.

Hetast i Falun

I samband med söndagens tiokilometerslopp kommer Frida Karlsson att tävla i den nationella gruppen eftersom tanken var att minska trycket i samband med hennes comeback. Verkligheten blev en annan. Frida Karlsson är just nu hetast i Falun, där alla vill hälsa henne välkommen tillbaka.

Själv längtar hon till första skidturen i det smala tävlingsspåret, där det kan bli problem för henne i masstarten att avancera från en position längre bak i startfältet.

– Jag har inte hunnit se banan och spåret. Jag ska testa i morgon (lördag) och då lägga upp tävlingen och hitta de bästa platserna att avancera. Jag hade ju ett liknande läge på masstarten i VM och då gick det ju bra, säger Frida Karlsson, som tycker det är synd att inte damerna fick behålla den tänkta distansen 15 kilometer.

Det hade varit möjligt eftersom herrars sträcka förkortades från 30 till 15 kilometer. Då blev det automatiskt fem kilometer kortade för damerna. Det bestämde Internationella skidförbundet (Fis).

– Jag hade velat köra 15 kilometer och gillar när det är långt. Men de (Fis) har säkert en anledning. För mig är det mest roligt att få vara tillbaka och tävla igen. Jag har längtat så mycket efter detta, säger Frida Karlsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons