Gagliolo: "En dröm som går i uppfyllelse"

Riccardo Gagliolo fick en plats i Sveriges EM-kvaltrupp.
En stund efter det officiella beskedet konstaterar Parma-försvararen:
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2019
Riccardo Gagliolo. Arkivbild.
Riccardo Gagliolo. Arkivbild.Foto: Elisabetta Baracchi

Skadorna på Ludwig Augustinsson och Martin Olsson fick förbundskapten Janne Andersson att tänka till lite extra.

Skulle han fortsätta satsa på AEK Atens Niklas Hult?

Eller var det dags att satsa på någon ny?

Valet blev det senare – och svensk-italienaren Riccardo Gagliolo, som är född och uppvuxen i Italien och har svensk mamma – fick en plats i landslagstruppen till EM-kvalmatcherna mot Malta borta den 12 oktober och Spanien på Friends arena tre dagar senare.

Och det var ett besked som den 29-årige Parmaspelare tog emot med stor glädje.

– Det är mycket fint att jag får spela för Sverige, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

– För tio år sedan spelade jag i de lägre divisionerna. Nu spelar jag i Serie A och är uttagen i landslaget. Det är fantastiskt, en dröm som går i uppfyllelse.

Gagliolo säger till webbplatsen att han pratar lite svenska men inte behärskar språket fullt ut. Enligt försvararen ska kommunikationen med ledarna och spelarna ändå inte vara något problem.

– Jag pratar engelska och det finns spelare som pratar italienska. Granqvist, Olsen, Quaison har alla spelat i Italien, säger Gagliolo, vars lista över italiensktalande svenska landslagsspelare kan förlängas med Albin Ekdal, Emil Krafth och Filip Helander.

Målet för Riccardo Gagliolo, som den här säsongen har spelat fem av Parmas sex ligamatcher, är nu att se till att Sverige lyckas i kvalspelet.

– Jag ska hjälpa laget att ta sig till EM 2020, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.