Annons

Garpenlöv redo för det yttersta ansvaret

Landslagsrutinen är stor både som spelare och assisterande förbundskapten.
Men när årets säsong inleds är det första gången som Johan Garpenlöv axlar "det finaste jobbet man kan ha som hockeytränare i Sverige".
Ishockey • Publicerad 6 augusti 2019
Johan Garpenlöv ska axla huvudansvaret som Tre Kronors förbundskapten.
Johan Garpenlöv ska axla huvudansvaret som Tre Kronors förbundskapten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter tre år vid sidan av jämnårige Rikard Grönborg har det blivit dags för Johan Garpenlöv, 51, att leda Tre Kronor till framgång i egenskap av förbundskapten.

– Det är klart att jag verkligen ser fram emot det här och att det ska bli otroligt kul, och det är något jag känner att jag vill prova på och är redo för. Sedan är jag nervös, naturligtvis. Även fast jag har varit med och har en del erfarenhet så är det här mitt första uppdrag som huvudtränare, så det pirrar ju lite grann, säger han.

Annons

Den 7 november börjar Karjala Cup, säsongens första landslagsturnering. Fram tills dess ska ledartrojkan, med den nya assisterande tränarduon Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom, utvärdera och se om det finns saker som de vill förändra.

Redo till Karjala

– När vi väl kliver in i Karjala ska grunden vara klar och vi ska vara trygga i det vi säger och vi ska säga samma saker. Vi pratar inte om att vi ska förändra jättemycket, om vi ens förändrar någonting, utan nu går vi igenom det vi har gjort och ser om vi vill fortsätta på samma sätt. Vill vi inte det så förändrar vi de delarna, säger Johan Garpenlöv.

De senaste åren har VM-turneringarna lockat rekordmånga svenska NHL-spelare. Något som har resulterat i två raka VM-guld innan Tre Kronor snöpligt åkte ut i kvartsfinalen mot Finland i maj. Scoutingarbetet, som bland annat innefattar att åka över till NHL för att upprätthålla kontakten med spelarna, kommer att fortsätta på samma sätt.

I nuläget är det dock bara VM där det går att använda sig av NHL-spelare. World Cup ska inte spelas 2020 och ännu har det inte kommit något besked om NHL-spelare kommer att få delta i OS i Peking 2022. Garpenlöv säger att alla turneringar har sin charm, men att det som förbundskapten är extra roligt med turneringar där de allra bästa är med.

"Det slår högt"

– Det är klart att det slår högt att vinna en turnering där alla de bästa är med, och alla lag har samma förutsättningar. Det känner jag som tränare och även när jag spelade, säger han.

– Det är sånt man drömmer om lite, att vinna en turnering där de bästa är med.

TT: World Cup och OS med NHL-spelare – är det något du vill se?

– Ja, jag tror spelarna också vill ha det så. Jag tror egentligen att de enda som inte vill det är ju ägarna (till NHL-klubbarna), för de tycker att de tappar pengar.

Stolt över jobbet

TT: Känns det som att ägarna får vara med och bestämma för mycket om landslagshockeyn?

– NHL tillhör ju inte internationella ishockeyförbundet så de lever sitt eget liv, de gör vad som är bäst för dem och det har jag full respekt för. Men det är klart att som förbundskapten så vill man ju ha de bästa spelarna hela tiden.

Annons

Garpenlövs kontrakt med Tre Kronor är på tre år och han är stolt över att få vara förbundskapten. Men han vet också att det inte går att vara "Tre Kronor-coach i 25 år".

– Jag har mina tre år som jag hoppas att jag fullföljer och får resultaten med mig. Sedan kommer säkert jag också hamna i någon liga ute i världen, säger han.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons