Gemensam nordisk granskning av riktad reklam

Ekonomi • Publicerad 8 oktober 2019
Riktad reklam på internet är svår att granska. Arkivbild.
Riktad reklam på internet är svår att granska. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

De nordiska konsumentombudsmännen ska utöka sitt samarbete för att granska riktad reklam hårdare, skriver Dagens Nyheter.

När Konsumentverket granskar traditionell reklam är den utformad på samma sätt för alla – exempelvis tv-reklam ser likadan ut för myndigheten som för den som anmäler reklamen.

Riktad reklam baserad på sökhistorik på internet är däremot svårare att komma åt, enligt Daniel Krafs, biträdande konsumentombudsman.

– Vi blir ofta beroende av att konsumenter skickar skärmdumpar eller annan bevisning. Vi själva kan inte återskapa marknadsföringen som konsumenten mött. Då blir konsumenten själv våra ögon och öron där ute, säger han till DN.

Det gemensamma nordiska arbetet är ännu i startgroparna, men Kraft hoppas att det ska leda till nya typer av tillsynsverktyg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.