Annons

Gigantsatsningarna som lyft damfotbollen

Manchester City, Lyon, Barcelona och Juventus.
De senaste åren har en rad stora europeiska fotbollsklubbar dragit igång satsningar på damlag.
Fotboll • Publicerad 13 september 2019
Norska stjärnan Ada Hegerberg sköt Lyon till Champions League-titeln i våras. Arkivbild.
Norska stjärnan Ada Hegerberg sköt Lyon till Champions League-titeln i våras. Arkivbild.Foto: Tibor Illyes/AP/TT

+ England: Arsenal, Manchester City och Chelsea är storklubbar som alla har etablerade damlag. Arsenal, som inledde sin damsatsning 1987, vann Super League i fjol och tog hem Champions League 2007. Magdalena Erikssons och Jonna Anderssons Chelsea fick lyfta ligatiteln förrförra säsongen.

+ Frankrike: Lyon är en av fotbollsvärldens mest framgångsrika klubbar på damsidan. Klubben bildades 1970 som FC Lyon, blev 2004 en del av herrklubben Olympique Lyonnais och har abonnerat på ligatiteln i Frankrike sedan 2007. Har fyra raka Champions League-titlar. Rivalen Paris Saint-Germain, som har varit en del av PSG sedan bildandet 1971, är Lyons i princip enda konkurrent om ligatiteln.

Annons

+ Tyskland: Wolfsburg bildades 1973 och har på många sätt haft en liknande resa som Lyon. Blev en del av herrklubben VfL Wolfsburg 2003 och har varit en av världens främsta damklubbar under 2010-talet, med två CL-titlar och fem ligatitlar. Dominerar numera tillsammans med Bayern München, som har haft sitt damlag sedan 1970 men ökat sin satsning först på senare år. Den utpräglade damklubben 1. FFC Frankfurt bildades 1998 och har sedan dess vunnit Bundesliga sju gånger, tyska cupen nio gånger och Champions League fyra gånger (senast 2015) men har på senare år halkat efter storklubbarna. Man drömmer dock om en ny framgångsera, i och med att man nästa år slås ihop med herrklubben Eintracht Frankfurt.

+ Spanien: CF Barcelona var med och grundade den spanska damligan 1988. Blev en del av storklubben FC Barcelona 2001. Spelade CL-final i maj och tillhör toppen i Spanien. Största rivalen är Atlético Madrid, som blev en officiell del av klubben 2005. CD Tacón, med svenskorna Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, grundades 2014 och kommer från och med nästa säsong att vara Real Madrids officiella damlag.

+ Italien: Den italienska damfotbollen är ännu i sin linda. Fiorentina blev så sent som 2015 den första proffsklubben i landet att ha damverksamhet. I dag har även Juventus, Milan, Inter och Roma officiella damlag, även om de ännu inte har fått sitt genombrott på den internationella scenen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons