Annons

Google betalar en miljard euro till Frankrike

Ekonomi • Publicerad 12 september 2019
Google betalar närmare en miljard euro i skadestånd och uteblivna skattebetalningar till Frankrike. Arkivbild.
Google betalar närmare en miljard euro i skadestånd och uteblivna skattebetalningar till Frankrike. Arkivbild.Foto: AP/TT

Nätjätten Google går med på att betala närmare en miljard euro, omkring 10 miljarder kronor, till franska myndigheter i en överenskommelse som rört ekonomiskt bedrägeri. Uppgörelsen kom efter fyra års utredning, där Googles verksamhet i Frankrike har granskats.

Frågan gäller om Google, som har sitt europeiska högkvarter i Dublin i Irland, har underlåtit att betala skatter och avgifter i dess franska verksamhet. Överenskommelsen består av skadestånd på 500 miljoner euro och skatter på 465 miljoner euro, uppger internetjätten i ett uttalande.

Annons

Fallet kan komma att beröra andra multinationella internetbolag med verksamhet i Frankrike och utgången kan få prejudicerande betydelse.

Google, som är en del av Alphabet, betalar minimalt med skatt i många europeiska länder då den mesta försäljningen skattas för i Irland.

– Uppgörelsen gör att vi en gång för alla kan lösa dessa tidigare dispyter, sade Googles advokat Antonin Levy i domstolssalen i Paris på torsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons