Annons

Google stoppar omstridd medicinsk reklam

Ekonomi • Publicerad 7 september 2019
Google stoppar annonser för medicinska behandlingar som inte har bevisats fungera. Arkivbild.
Google stoppar annonser för medicinska behandlingar som inte har bevisats fungera. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Google stoppar annonser för medicinska behandlingar som inte har bevisats fungera, däribland merparten stamcells- och genterapibehandlingar, .

"Den här nya policyn ska förbjuda annonser för behandlingar som inte har någon etablerad biomedicinsk eller vetenskaplig grund", skriver företaget.

Annons

Företaget kommer även att förbjuda annonser för behandlingar som endast grundar sig på preliminära forskningsresultat, och som därför har otillräcklig klinisk testning bakom sig för att rättfärdiga en omfattande klinisk användning.

Google skriver att det har fattat beslutet efter en ökning av aktörer som försöker utnyttja människor genom att erbjuda otestade, bedrägliga behandlingar.

Beskedet kommer inför nästa vecka konkurrensbrottsutredningar i USA mot nätjättarna Facebook och Google, där åklagare bland annat ska undersöka hur Google använder sin position på marknaden för digitala annonser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons