Annons

Guide: Skidskytte-VM fredag

Den första individuella VM-medaljen i Antholz ska delas ut när det är dags för damernas sprint.
Fortsätter norskan Tiril Eckhoff att vara lika överlägsen som hon varit under säsongen eller kan Dorothea Wierer ta hem guldet framför hemmapubliken? För svensk del står det stora hoppet till Hanna Öberg.
Här är det viktigaste du behöver veta inför skidskytte-VM:s andra tävlingsdag.
Skidskytte • Publicerad 14 februari 2020
Tiril Eckhoff är en av favoriterna i damernas sprint. Tar hon medalj för andra dagen i rad?
Tiril Eckhoff är en av favoriterna i damernas sprint. Tar hon medalj för andra dagen i rad?Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Vad: Sprint, damer, skidskytte-VM.

Var: Antholz, Italien.

Annons

När: Fredag den 14 februari klockan 14.45.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: 7,5 kilometer ska avverkas i spåret på en slinga på 2,5 kilometer som körs tre gånger. Individuell start och två skjutningar – först liggande, sedan stående. Varje bom betyder en straffrunda, den är 150 meter lång och tar omkring 25 sekunder att ta sig igenom.

Svenska deltagare: Linn Persson, Hanna Öberg, Mona Brorsson och Elvira Öberg.

Svenskornas chanser: Både Hanna Öberg och Linn Persson har varit på pallen individuellt i år och har alla möjligheter att ta sig upp topp tre även i VM-sprinten. Störst förväntningar ligger på Öberg, som visade monsterform framför allt i skyttet under torsdagens mixedstafett där hon sköt både fullt och snabbt. Mona Brorsson brottas med det mentala på skjutvallen, men säger inför mästerskapet att bitarna börjar falla på plats efter att hon arbetat mycket med lagets mentala tränare Göran Kenttä. Lillasyster Öberg? Ett framtidsnamn som blev tolva i sin världscuppremiär i just sprint i Östersund den här säsongen. Skrällkapacitet.

Favoriten: Norskan Tiril Eckhoff har sex individuella segrar den här säsongen och fick också tillsammans med de norska lagkamraterna i mixedstafetten knipa det första guldet i Antholz. I sprinten i Ruhpolding i världscupen var hon över 29 sekunder före tvåan Hanna Öberg vilket är mycket i en sprint. Men det finns fler som kan blanda sig i medaljstriden: Marte Olsbu Røiseland, Norge, Denise Herrmann, Tyskland, och Julia Simon, Frankrike, för att nämna några.

Hemmahoppet: Dorothea Wierer, uppvuxen bara en kvart från arenan, är en storstjärna i Italien trots att skidskytte är en liten sport i landet. Hon kommer ha ett stort stöd på läktaren och efter två sprintsegrar under säsongen borde självförtroendet vara gott. Dessutom inledde hon VM-festen med silver i mixedstafetten.

– Det är inte enkelt att tävla här på hemmaplan, det är mycket press. Men det var skönt att vi inledde VM med mixedstafett och ännu bättre att vi fick med oss en medalj, sade hon efter första loppet.

Medaljörer VM 2019: 1) Anastasija Kuzmina, Slovakien, 2) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, 3) Laura Dahlmeier, Tyskland.

Medaljörer OS 2018: 1) Laura Dahlmeier, Tyskland, 2) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 3) Veronika Vitkova, Tjeckien.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons