Annons

Guide: Skidskytte-VM lördag

Det första individuella herrguldet ska delas ut på skidskytte-VM i Antholz.
Pallar den regerande mästaren Johannes Thingnes Bø för favorittrycket eller kan Martin Fourcade, ledaren av den totala världscupen, få bort sitt Bø-spöke som vissa menar att han har utvecklat?
Här är det viktigaste du behöver veta inför VM:s tredje tävlingsdag.
Skidskytte • Publicerad 15 februari 2020
Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bø är två av favoriterna inför VM-sprinten.
Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bø är två av favoriterna inför VM-sprinten.Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Vad: Sprint, herrar, skidskytte-VM i Antholz, Italien.

När: Lördag, den 15 februari klockan 14.45.

Annons

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: 10 kilometer ska avverkas i spåret på en slinga på 3,3 kilometer som körs tre gånger. Individuell start och två skjutningar – först liggande, sedan stående. Varje bom betyder en straffrunda, den är 150 meter lång och tar omkring 25 sekunder att ta sig igenom.

Svenska deltagare: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Peppe Femling.

Sveriges chanser: Små. Samuelsson har varit på pallen individuellt en gång i världscupen – men det var förra året och den här säsongen har han inte riktigt hittat rätt. Nelin har i stället varit den enda svenska herren som placerat sig topp-tio, men han hade stora problem på skjutvallen under mixedstafetten som inledde VM.

Snackisen: Har världscupledaren Martin Fourcade utvecklat ett "Bø-komplex"? Vissa, bland andra Jesper Nelin, tror det och sett till hur säsongen har sett ut får norrmannen Johannes Thingnes Bø gälla som favorit. Fourcade var strålande bra i januari, men då var Bø hemma och blev pappa och så snart norrmannen var tillbaka i världscupen var det slut på segrarna för fransmannen. Fourcade var rejält besviken efter mixedstafetten, där Frankrike bara blev sjua och Norge tog guld. Kan han ladda om och utmana Bø?

Mer norskt/franskt att vänta: På herrsidan är det Norge och Frankrike det har handlat om hittills i vinter. De fem bästa i den totala världscupen är norrmän eller fransmän, och 31 av 39 pallplatser har gått till dessa nationer i herrarnas individuella tävlingar. Franska duon Quentin Fillon Maillet och Simon Desthieux samt storebror Tarjei Bø kan också blanda sig i det här.

Medaljörer VM 2019: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Alexander Loginov, Ryssland, 3) Quentin Fillon Maillet, Frankrike.

Medaljörer OS 2018: 1) Arnd Peiffer, Tyskland, 2) Michal Krcmar, Tjeckien, 3) Dominik Windisch, Italien.

Rättad: I en tidigare version angavs fel starttid. Rätt är 14.45.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons