Annons

Halfvarsson: "Skulle se ut som en flodhäst"

Calle Halfvarsson har nåtts av Therese Johaugs NM-guld på 10 000 meter. Han är inte det minsta förvånad över den norska skidstjärnans löparframgångar.
Skidor • Publicerad 6 augusti 2019
Calle Halfvarsson kommer från en tung säsong han helst vill glömma. "Det är ingen mening med att gå och grubbla", säger han. Arkivbild.
Calle Halfvarsson kommer från en tung säsong han helst vill glömma. "Det är ingen mening med att gå och grubbla", säger han. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Själv menar han sig vara en hyfsad löpare – men springa hem ett SM-guld, det är inte aktuellt.

– Nej, nej. Jag skulle se ut som en flodhäst. Ingen av herrarna i skidlandslaget är några löpare, säger Calle Halfvarsson som laddar inför kommande skidsäsong med träningsläger i Vålådalen, nära Åre.

Annons

TT: Vem tror du skulle ha bäst chans av skidherrarna i en riktig löptävling?

– Marcus Ruus är rätt duktig på att springa. Teodor (Peterson) är snabb på korta sträckor. På alla sträckor under 3 000 meter skulle jag satsa på honom.

"Imponerande"

Att Therese Johaug tog hem guld på 10 000 meter förvånade många. Att hon sprang på tiden 32.20,87 – den bästa tiden på distansen i ett norskt mästerskap någonsin – förvånade fler.

– Det var både förvånande och imponerande, säger skidlandslagets tränare och den före detta landslagsåkaren Johan Olsson.

– Det är inte många manliga skidåkare inom världseliten som springer på den tiden.

Friidrottsexperten A Lennart Julin sade i en TT-intervju att en duktig skidåkare av naturliga skäl även har goda förutsättningar för att vara en framgångsrik löpare då de båda sporterna ligger varandra.

I synnerhet för Therese Johaug som inte bara kör fristil utan är all round, hävdade Julin.

"Blir fel"

Men det resonemanget menar både Halfvarsson och Olsson är delvis felaktigt – åtminstone på herrsidan.

– Jag förstår hur han tänker. Men med dagens skidåkning blir det lite fel, den ser inte ut så som många tänker sig att den gör. Då var det mer ben i skidåkning, nu är vi starkare i överkroppen och blir allt större, säger Calle Halfvarsson.

Han får medhåll av Johan Olsson.

– Så är det ju. Tittar man på herrsidan är man inte lika bra på att löpa längre, kravbilden ser annorlunda ut, säger han.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons