Hammond optimistisk om Laboursamtal

Samtalen mellan den brittiska regeringen och oppositionspartiet Labour kring en kompromiss om utträdesavtalet från EU fortsätter. Finansminister Philip Hammond förväntar sig "någon form av överenskommelse".
Storbritannien/EU • Publicerad 6 april 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt pressad av brexitfrågan.
Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt pressad av brexitfrågan.Foto: Patrick Doyle/AP/TT

Regeringen har inga "röda linjer" (som inte får överträdas) i samtalen, sade finansministern vid ankomsten till EU:s informella finansministermöte i Rumänien på lördagen.

Hammond säger sig även vara optimistisk rörande nästa veckas EU-toppmöte om brexit, som inleds på onsdag i Bryssel.

På fredagen bad premiärminister Theresa May EU om att förlänga Storbritanniens EU-utträde till som längst den 30 juni. Det innebär att landet kan behöva hålla val till EU-parlamentet i maj.

Det är dock ännu oklart hur EU ställer sig till begäran, då flera ledare vill se en tydlig plan för hur London planerar att gå vidare med brexit.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn var på fredagen inte lika optimistisk som Hammond. Han sade att May-regeringen ännu inte lagt fram någon godtagbar kompromiss kring det utträdesavtal som det brittiska parlamentet tre gånger röstat ner. Syftet med samtalen är att säkra stöd från Labour och därmed få igenom överenskommelsen vid en möjlig fjärde omröstning, så att Storbritannien slipper krascha ut ur EU utan avtal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.