Annons

Han flydde från DDR – i en luftballong

I september 1979 flydde Günter Wetzel tillsammans med sin familj och en annan familj från Östtyskland till Västtyskland. De gjorde det i en hembyggd luftballong, med säkerhetstjänsten tätt i hälarna. Den historiska resan skildras nu i filmdramat ”Flykten från DDR”.
Film • Publicerad 12 augusti 2019
Günter Wetzel flydde tillsammans med sin familj från DDR i en luftballong.
Günter Wetzel flydde tillsammans med sin familj från DDR i en luftballong.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi tvivlade aldrig på att vi skulle lyckas fly, säger Wetzel som är på pr-besök i Stockholm inför filmens svenska premiär.

Om någon tycker sig känna igen storyn från en tidigare film, så stämmer det. ”Flykt i natten” hette en Disney-film som kom 1982, där Wetzel spelades av Beau Bridges. Men den filmen gillar varken han eller de andra som flydde.

Annons

– Det var alldeles för mycket Hollywood över den, det var mycket förenklat.

Allt kändes rätt

För några år sedan ville en tysk producent göra en film baserad på flykten och lyckades köpa loss rättigheterna från USA. Wetzel och de andra tillfrågades om de ville hjälpa till med research och med att se till att allt kändes rätt tidsmässigt.

– Fast filmen spelades till största delen in i väst. Den stad vi bodde i och flydde från har sedan muren föll blivit väldigt moderniserad och pittoresk. Den såg inte ut som Östtyskland längre.

I filmen spelas Wetzel av David Kross (mest känd som den unge pojken i ”The reader”), komplett med stor mustasch och typisk 1970-talsskjorta.

– Men det stämmer. Jag såg ut precis så där.

"Var oerhört bevakade"

Även om vissa detaljer är förenklade, menar Günter Wetzel att ”Flykten från DDR” i princip berättar hur de dramatiska händelserna utspelade sig. Och han vill passa på att komma med kritik mot de filmer som skildrar det gamla Östtyskland som ett land där det stod agenter från Stasi i varje gathörn.

– Visst, vi var oerhört övervakade. Men samtidigt fanns det en sammanhållning mellan oss grannar. Vi hade ett ofta bra liv.

Att plötsligt komma från Öst- till Västtyskland, kändes det som en chock? Nej, faktiskt inte, konstaterar Günter Wetzel.

– Vi var förberedda, vi hade sett så mycket på tv från väst att vi förstod vad som väntade oss.

En chock blev det däremot när han någon vecka efter murens fall 1989 besökte sitt gamla hemland.

Annons

– Allt var så förfallet och smutsigt.

Det var Günter Wetzel som sydde ihop ballongtyget. Syr han fortfarande? Han skrattar.

– Nej. Fast å andra sidan köpte jag nyligen en ny symaskin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons