Annons

Handbollsprofiler sågar videogranskning

I de danska handbollsligorna kan tränarna numera utmana domslut.
Svenska handbollsprofiler sågar dock systemet.
Handboll • Publicerad 12 september 2019
Henrik Signell, förbundskapten för damlandslaget, tycker inte att handbollen behöver ett videogranskningssystem där tränarna kan utmana domslut. Arkivbild.
Henrik Signell, förbundskapten för damlandslaget, tycker inte att handbollen behöver ett videogranskningssystem där tränarna kan utmana domslut. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Var det verkligen straff? Missade domarduon ett övertramp vid målet? Tränarna i den danska dam- och herrligan kan denna säsong utmana vissa tagna eller uteblivna domslut.

Det gäller endast tv-sända matcher eftersom systemet är beroende av videobevis och det är på test under säsongen.

"Fantastiskt tråkigt"

Annons

När TT frågar några svenska tränare och spelare under handbollens upptaktsträffar får systemet i de allra flesta fall tummen ner.

– Jag tror inte att det går att få den millimeterrättvisan som fotbollen är på väg att tro att de ska skapa med sitt VAR, säger Mikael Franzén, herrtränare i Alingsås, och fortsätter:

– För det kommer hela tiden bli nya situationer som gör att den gränsen flyttas hela tiden. Och då tror jag att det kommer bli fantastiskt tråkigt att hela tiden se på en domare som gör en fyrkant i luften.

En utmaning per match gäller för situationer som exempelvis mål eller straffkast och har tränaren fel kostar det en timeout. Har man rätt blir laget endast av med utmaningen.

– Jag tycker inte att det känns som rätt utveckling. Handboll är och ska vara en bedömningssport, säger damlandslagets förbundskapten Henrik Signell.

"Inte vara glasklart"

Det är inte säkert att det blir lättare att ta rätt domslut bara för att det granskas på videoklipp, menar han. Något Signell själv märkte när han var på domarnas upptaktsträff nyligen.

– Det finns en regelbok som är tydlig, men både jag och domarna hamnade i situationer där vi inte var överens när vi kollade på vissa videoklipp. Det kan vara oerhört svårt att bestämma om det exempelvis är straff eller frikast. Det är lite charmen också med vår sport – att det inte ska vara glasklart, säger Signell.

Dansken Rasmus Overby, tränare för Sävehofs damer, tycker inte att systemet ska användas i en grundserie.

– Det passar bättre i slutspelet och i SM-finaler där det är små marginaler, men man ska använda det för situationer som kan vara matchavgörande. Det som händer i Danmark just nu är att det används för mycket, säger Overby.

Förutom att det skapar avbrott i spelet framhåller Overby att det även sätter extra press på domarna.

Annons

– Domarna måste vara ganska självsäkra – för gör de ett misstag ska de även erkänna det i tv, säger han.

Vranjes positiv

Kristianstads herrtränare Ljubomir Vranjes ställer sig dock positiv till det danska testet.

– Jag tycker att det är intressant och att man absolut kan testa det, säger Vranjes.

Han hade gärna sett att systemet var igång våren 2016 när hans dåvarande klubb Flensburg-Handewitt jagade en kvitteringsboll borta mot Kielce i returmötet av kvartsfinalen i Champions League. Enligt honom blev hans spelare regelvidrigt stoppad vid ett avslutsförsök i slutsekunderna.

– Alla såg det, men domarna gjorde ingenting. Det hade man ju kunnat utmana och då hade vi troligtvis varit i Final Four (slutspel).

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons