Annons

Handelskrig kan slå mot Mærsk

Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2019
Utsikterna för Mærsk och andra fraktrederier fördunklas av handelskriget mellan USA och Kina. Arkivbild.
Utsikterna för Mærsk och andra fraktrederier fördunklas av handelskriget mellan USA och Kina. Arkivbild.Foto: Per Rasmussen/AP/TT

Den danska rederijätten AP Møller-Mærsk redovisar en vinst för andra kvartalet som var högre än vad analytikerna förutspått, men varnar för att handelskriget mellan USA och Kina kan slå mot leveransvolymerna under återstoden av året.

Mærsk, världens största containerrederi, räknar fortfarande med att de globala leveranserna ökar med 1–3 procent i år. Men handelskriget kan göra att de hamnar i den lägre delen av intervallet, enligt bolaget.

Bolagets underliggande vinst, enligt måttet ebitda, steg med 17 procent till 1,36 miljarder dollar. Snittprognosen låg på 1,24 miljarder dollar. Högre fraktpriser, större volymer och sänkta kostnader ligger bakom lyftet, enligt Mærsk. Helårets ebitda väntas fortfarande landa på 5 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons